Eltérő vélemények Damaszkuszból

Barack Obama vasárnapi bejelentése után eltérő véleményt nyilvánított a kialakult damaszkuszi légkörről a Reuters és az ITAR-TASZSZ: a brit hírügynökség a lakosság vegyes érzéseiről számolt be árnyalt tudósításában, az orosz hírügynökség viszont az élet zavartalanságát mutatta be tudósításában.

Az amerikai elnök bejelentette, hogy a kongresszus jóváhagyását kéri egy esetleges katonai akció végrehajtásához. A Reuters tudósítója szerint az elnök bejelentését a szíriaiak vegyes érzésekkel, megkönnyebbüléssel, csalódottan vagy megvetéssel fogadták.

A brit hírügynökség szerint Obama beszédét követően az állami televízió hazafias filmbetéteket és zenét sugárzott, ez pedig felbosszantotta a szíriaiak nagy részét. A tudósításban megszólal egy helyi orvos – aki a vegyi támadásban mérgezést szenvedett betegeket kezelte, és aki segédkezett az ENSZ-ellenőrök tényfeltáró munkájában – kifejezetten kiábrándítónak nevezte Obama beszédét. “Napokig csak vártunk, vártunk, annyira reménykedtünk. Most továbbra is csak várunk és várunk” – mondta.

Ezzel ellentétben az ITAR-TASZSZ  derűs hangulatú képet fest a damaszkuszi helyzetről. Mint vasárnapi tudósításából kiderült, az élet folyik tovább a maga medrében, a városközpont fedett piaca zsúfolásig telt, az iskolakezdésre való tekintettel a szülők tanszereket vásárolnak, a gyermekek szüleikkel sétálnak az utcákon.

“A szíriaiak arcán nyoma sincs a riadalomnak és nyugtalanságnak” – írja az orosz hírügynökség, amelynek tudósítója szerint a lakosok nagy része sokkal inkább aggódik az árak emelkedése miatt, ami – mint olvasható – a nemzeti valuta árfolyamesésének tulajdonítható. A szíriai kormány mindenesetre határozott lépéseket tesz az infláció megfékezésére – írja az ITAR-TASZSZ.Az orosz hírforrás szerint senki nem dőlt be azoknak a híreszteléseknek, hogy a helyi elit, a vezető tisztségviselők és gazdagok tömegével költöztek át a szomszédos Libanonba a légi támadások elől menekülve.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*