Nő az Ausztriában dolgozó magyarok száma

Emelkedett az Ausztriában munkát vállaló szlovákok és magyarok száma. Ezt az osztrák társadalombiztosító adatai mutatják.

Tavaly átlagosan 18 ezer szlovák dolgozott Ausztriában, idén júliusra 24 ezer fő fölé emelkedett a számuk. A szlovák munkavállalók általában Bécsben vagy Alsó-Auszriában vállalnak munkát. E két tartományban több mint 17 ezer ember dolgozik, további ezren Burgenlandban találtak maguknak állást.

A Szlovákiában megjelenő „Új szó” lap szerint, az Ausztriában dolgozó magyarok száma idén júliusban több mint 62 ezer volt, tavaly átlagosan csak mintegy 48 ezren dolgoztak a szomszédos országban, ehhez képest több mint negyedével nőtt a számuk.

A lap idézte a Randstad nemzetközi munkaerő-közvetítő cég felmérését, amely szerint a szlovákiai munkavállalók közel harmada hajlandó külföldre menni a jobb munka reményében. Magyarország esetében ez az arány pedig 48 százalék.

A szlovákiai munkavállalók szerények, inkább a biztonságot választják a magasabb bér helyett, a felmérés szerint ugyanis 32 százalékuk hajlandó lenne kevesebb pénzért is dolgozni, ha biztos állást kap.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*