Yellowstone Nemzeti Park, USA

Az UNESCO Világörökség helyszíne, és egyben a világ első nemzeti parkja, amelyet 1872-ben hoztak létre, a Yellowstone Nemzeti Park, az Egyesült Államokban. A javarészt Wyoming államban fekvő, 8987 négyzetkilométeres park ad otthont a világ legváltozatosabb ejzír, hévforrás-, sárkatlan- és fumarola együttesének (a fumarola olyan nyílás vagy hasadék a földkérgen, melyen keresztül gázok szivárognak a felszínre).

A park a Yellowstone folyóról kapta a nevét. Eredetileg franchia vadászok nevezték el „Roche Jaune”-nak a későbbi ide ékrező angol nyelvet beszlő trapperek pedig ezt „yellow stone”-ra fordították („sárga kő”). A folyót a Yellowstone – i Grand Canyon sárga szikláiról nevezték el, de az indián név inkább a mai Billings (Montana) közelében látható sárgás meredélyeket jelölhette eredetileg.

A bolygó gejzírjeinek kétharmada – több mint háromszáz gejzír – ezen a helyen lövell a magasba, de e mellett tízezer egyéb kitörés történik. A Yellowstone Nemzeti Parkban mindezek mellett egy aktív tűzhányó is működik,  a földrengések száma eléri az évi kétezret, itt van a világ egyik legnagyobb megkövült erdeje és egyik legnagyobb kalderája, és 290 nagyobb vízesés is. A park legnépszerűbb látványossága a Felső Gejzír medencében található Old Faithful. A pontossága miatt “Öreg Hűséges”-nek keresztelt gejzír nem a legnagyobb, viszont átlagosan minden nyolcvanadik percben kitör, és 57 méter magasra lövell fel.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.