Döntés születhet az amerikai gazdaságélénkítés lassításáról

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed egy újabb vezetője beszélt arról, hogy a legközelebbi ülésen a gazdaságélénkítés lassításáról születhet döntés.

Dennis Lockhart, a Fed atlantai körzeti részlegének az elnöke szerint a gazdaság már elég erős ahhoz, hogy óvatosan lassítani lehessen a havi 85 milliárd dolláros gazdaságélénkítő programot és erről már döntés születhet a Fed legközelebbi, szeptember 18-án befejeződő kétnapos kamatdöntő ülésén.

Augusztus 13-án az atlantai Fed-vezető még óvatosabban vélekedett, akkor úgy fogalmazott, hogy a makrogazdasági adatok még mindig vegyesek, ezért a Fed legközelebbi, szeptemberi kamatdöntő ülésén nem lesz szó a mennyiségi enyhítési program lassításának időpontjáról, végleges leállításáról pedig végképp nem.

Nemrég a Fed 12 körzeti igazgatója közül kettő jelezte, hogy a Fed szeptemberben lassíthat a gazdaságélénkítéssel. A dallasi Richard Fisher úgy fogalmazott, hogy ha csak rajta múlna, a Fed már szeptemberben visszafogná kötvényvásárlásait, mert szerinte annyira jók az amerikai gazdaság kilátásai. Majd ráduplázott a chicagói Charles Evans, aki szerint nem zárható ki, hogy a Fed már szeptemberben csökkenteni kezdi a mennyiségi enyhítést.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.