Be happy!

Mindannyian kiegyensúlyozott, és boldog életre vágyunk! A mindennapi stressz, és a problémák bizony megnehezítik a hétköznapjainkat, és sokszor el is feledkezünk róla, milyen szép az élet! Íme néhány tipp, hogy feldobd a hangulatodat, és elfelejtsd a stresszt! Élj egészségesen, sportolj, és táplálkozz kiegyensúlyozottan. E mellett ne feledd a következőket:

Gondold át a jó tulajdonságaidat! Ha éppen rossz passzban vagy, és sikertelennek érzed magad, számold meg, hány jó tulajdonságod van, és vesd őket papírra. Pszichológusok tapasztalatai szerint azok, akik összegyűjtenek legalább ötöt a saját maguk által pozitívnak tartott tulajdonságaik közül, boldogabbnak érzik magukat, hiszen ettől értékesnek és sikeresnek tartják saját magukat.

Hallgass zenét! Akár könnyű-, akár komolyzenéről van szó, a ritmusok és a dallamok mindenkire hatással vannak: hozzáférést adnak az érzéseinkhez. A zene aktiválja az agy azon részét, amely a boldogságért felelős, és ugyanúgy endorfinokat szabadít fel a szervezetből, mint az evés vagy a szex. A zene segít ellazulni a testnek és a léleknek, stimulálja az agyban a melatonin felszabadulását. Egy nehéz nap után – vagy akár munka közben is –  hallgass zenét, amely ellazít, megnyugtat és felvidít.

Csókolózz, ölelkezz! Csókolózni és ölelkezni jó, hiszen olyan emberekkel tesszük ezt, akiket szeretünk, és ez máris javít a rossz hangulaton. Ráadásul az ilyen jellegű testi érintkezés felszabadítja az endorfinokat, amelyek az idegpályákon keresztül az agyba jutnak. Ezek a boldogsághormonok csökkentik a fájdalomérzetet, fájdalom hiányában pedig eufóriát okoznak. Csókolózás közben egy sor kémiai anyag árad szét a testünkben, amelyek megnyugvást nyújtanak. A csók és az ölelés erősítik a kötődés és a bizalom érzését, csökkentik a stresszt, segítenek kifejezni az érzéseinket, és kapcsolatainkat is meghosszabbítják.

Mozogj rendszeresen! Nem kizárólag a fitness-ről beszélek. Sportolj bármit, amit csak szeretnél, a lényeg az aktivitás. Táncolj, játssz, labdázz, fuss a kutyáddal. Eddz úgy, ahogy csak jól esik! Sétálj egy nagyot, amikor úgy érzed, eluralkodik rajtad a stressz. Hidd el, jól fog esni! A mozgás hatására is endorfin átad szét a testben, ezért rövid időn belül jobban érzed majd magad, vidámabb, magabiztosabb, pozitívabb leszel.

Nevess! Legyen az vicc, egy humoros vígjáték vagy egy vidám könyv, amit olvasol, keress valamit, ami kivált belőled egy szívből jövő nevetést. Az emberek harmincszor többet nevetnek társaságban, mint egyedül – nem meglepő, hogy a nevetés növeli az emberek közti kapcsolatok számát és mélységét, és egyúttal a nevetések mennyiségét is. A nevetés hatására csökken a szervezet stresszhormon szintje, és erősödik az immunrendszer.

Próbálj ki új dolgokat! Ne nyomd el a vágyaidat, ne ülj otthon a négy fal között – inkább gondold át, mi az, amit már régóta szeretnél megtenni! Valósítsd meg régóta dédelgetett álmaidat, ne állj a saját utadba! Pszichológusok szerint azok az emberek, akik több és változatosabb tapasztalattal, élménnyel rendelkeznek, sokkal nyitottabbak és érzelemdúsabbak másoknál.

Beszélgess! Akár jó, akár rossz dolgok történtek veled, fontos, hogy megoszd őket másokkal. Személyesen, telefonon vagy akár az interneten keresztül, a lényeg, hogy legyen kinek elmesélned. A beszélgetés segít feldolgozni az élményeket, megnyugtat és felvidít. Érdemes nem csak a jó, hanem a rossz dolgokról is beszélni, hiszen így könnyebben fel tudod őket dolgozni, és mások véleményét, élményeit is megismerheted, ezáltal pedig fejlődhetsz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.