Az Egyesült Államok csak 4 országban tud megbízni

Az USA az Európai Unió szinte valamennyi tagállamáról titkosszolgálati eszközökkel gyűjt információkat – derül ki a Snowdentől származó dokumentumok szerint. Hírszerzési szempontból azonban a legfontosabbak: Kína, Oroszország, Irán, Pakisztán és Afganisztán.

Az Egyesült Államok csak Kanadában, Ausztráliában, Új-Zélandban, és Nagy-Britanniában bízik meg annyira, hogy titkosszolgálata ne gyűjtsön róluk információkat. Washington nagyjából harminc országot harmadik félként tart számon, ami azt jelenti, hogy lehetséges velük az együttműködés, de a titkosszolgálati tevékenység tárgyává is válhatnak.

Az Edward Snowdentől származó anyagok között van egy olyan dokumentum, amely listázza a nemzetközi politikai szereplőinek fontosságát. A listán egy ötfokozatú skála alapján osztották be a vizsgált szereplőket, illetve azt, hogy pontosan mi érdekli a szolgálatokat. A skálán az 1 azt jelenti, hogy a legfontosabb, az 5 pedig azt, hogy a legkevésbé fontos.

Az 1-es minősítésű országok közé tartozik Kína, Oroszország, Irán, Pakisztán és Afganisztán, míg a legkevésbé fontos államok közé sorolták az európai országok zömét – például Csehországot, Dániát és Horvátországot -, valamint mások mellett ázsiai országokat, például Laoszt, Kambodzsát és Nepált.

Németország, Franciaország, Japán és az Európai Unió a 3-as kategóriába került, míg például Olaszország és Spanyolország alacsonyabb besorolást nyert. Németországgal kapcsolatban kilenc területet soroltak fel. Hármas besorolást kapott a kormány külpolitikája, a gazdasági stabilitás és a pénzügyi rendszert fenyegető veszélyek elnevezéssel összefoglalt kérdéskör, 4-est egyebek között a hadiipari export és az új technológiák, 5-öst pedig például az Egyesült Államokat megcélzó hírszerzési tevékenység.

Az EU-ról hat területen gyűjtenek információkat. Hármast kapott a külpolitikai célok, a nemzetközi kereskedelem és a gazdasági stabilitás kérdésköre, 5-öst pedig az új technológiák, az energiabiztonság és az élelmiszerellátás.

A Snowden-féle iratokból származó korábbi értesülések szerint, az NSA lehallgatja az EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáit, és tevékenysége nemzetközi összevetésben kiemelkedően nagy mértékben érinti Németországot. A német kormány júniusban, a Snowden-ügy kirobbanásakor kérdéseket intézett a washingtoni vezetéshez az NSA németországi tevékenységével kapcsolatban. A válaszok még nem érkeztek meg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.