Veszélyes édesítőszerek

Amerikai tudósok állatkísérletekkel bebizonyították, hogy az édesítőszerek fogyasztása jelentős mértékben növeli az étvágyat. A kísérletben résztvevő állatok azon csoportja, akik normál, azaz cukros ételt fogyasztottak, jelentősen kisebb volt az étvágyuk, mint az édesítőt fogyasztó társaiknak.

A kísérletben résztvevő patkányok egyik csoportja cukorral, míg a másik csoport szacharinnal édesített joghurtot kapott. Mindkét csoport kapott továbbá egyéb táplálékot is. A szacharint fogyasztó csoport tagjai jóval több kalóriát vettek magukhoz a kiegészítő táplálékból, mint cukorevő társaik.

A kutatást végző tudósok úgy vélik, a mesterséges édesítőszert fogyasztók könnyen elvesztik súlykontrolljukat, mivel a megtévesztő édes íz miatt hajlamosabbak jóval több kalóriát bevinni. Bár a kísérletben kizárólag szacharint használtak, a szakemberek véleménye szerint más édesítőszerekkel is hasonló eredmény érhető el.

További kutatások is a fenti tényt igazolják, mivel sokan tapasztalták már, hogy édesítőszer fogyasztás után hirtelen tört rájuk az éhségérzet, amit evéssel kompenzáltak.  Így a legtöbb esetben több kalóriát vittek be, mint normál esetben. A mesterséges édesítőszerekkel félrevezetjük a szervezetünket, ugyanis az édes íz után várja a hozzá kapcsolódó kalóriát, amit nem kap meg, emiatt újult erővel tör elő az éhségérzet. A hirtelen kialakuló rosszullét-szerű éhségérzet emiatt alakul ki.

Mindenképpen a természetes édesítőket részesítsük előnyben a mesterségesek helyett, de természetesen nem szabad túlzásba esnünk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.