A bőr öregedésének lehetséges okai

Feltételezhetően a dohányzás a legrosszabb dolog, amit tehetünk a testünkkel, beleértve a bőrünket is. Az egészségre gyakorolt negatív hatásai mellett plusz egy ok, amiért fel kell hagynunk ezzel a káros szenvedéllyel: a cigarettában lévő nikotin és egyéb anyagok tönkreteszik a bőr elasztán- és kollagén tartalmát, amely ráncok kialakulásához vezet.
Ezen kívül a dohányzás károsan hat a bőrben lévő erekre, korlátozza az oxigénáramlást és emiatt a bőr fakónak tűnik. A rendszeres dohányzás miatt a száj körül is ráncok alakulnak ki.

Az alkohol és a koffein vizelethajtóként viselkednek, megakadályozzák, hogy a szervezet megtartsa a folyadékot, ezért a bőr szárazzá és fakóvá válik. A gyorsételek, melyek rengeteg tartósítószert tartalmaznak, ugyanezt a negatív hatást gyakorolják bőrünkre.
Ezért ha sok kávét vagy alkoholt fogyasztunk, gondoskodjunk arról, hogy hidratáltak maradjunk. Legalább nyolc pohárnyi folyadékra van szükségünk naponta, de ha a nap folyamán a fentieket is fogyasztjuk, akkor még több folyadékra lehet szükségünk, hogy bőrünk szépségét megtartsuk.

Az álmatlanság szintén egy ok, amiért bőrünk veszít egészséges kinézetéből. Ha nem alszunk eleget, akkor a stressz miatt egy kortizol nevű hormon szabadul fel, amelytől a bőrünk zsírossá és pattanásossá válhat.

Ha megjelenik egy pattanás az arcunkon, ne akarjuk kinyomni azt. A legrosszabb, amit tehetünk az, ha megpróbáljuk elkaparni, durván nyomkodni a pattanást. A végeredmény irritált arcbőr lehet.
A pattanások nem attól keletkeznek, ha nem tiszta az arcunk – ezeket hormonok okozzák, ezért ahelyett, hogy durván nyúlnánk az arcunkhoz, inkább mossuk meg lágyan, és használjunk ehhez olyan termékeket, melyek például szalicilsavat tartalmaznak. Ha kinyomjuk a pattanásokat, az hegesedéshez, pigmentációhoz vezethet, és csak rosszabbodhat, hiszen a baktériumokat mélyebbre juttatjuk a bőrbe, amely fertőzést okozhat.

Használjunk napvédő krémet minden nap. Akár tél van, akár nyár, a bőrünknek szüksége van a nap sugarai elleni védekezésre, akár naponta többször is. Nem csak a nyári, de a téli napfény szintén káros lehet, főleg ha a hóról vagy jégről tükröződik vissza. Nyáron azonban még fontosabb a napvédő krémek rendszeres használata.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.