Washingtoni gálavacsora

A Magyar Amerikai Koalíció meghívására érkeztem Washington D.C.-be, a Koalíció színvonalas és exclusive díszvacsorájára.

2013. május 8-án az Amerikai Magyar Koalíció immár kilencedik alkalommal rendezett díszvacsorát, Dr. Navracsics Tibor, Magyarország miniszterelnök-helyettesének védnökségével.  Az ez évi esemény kitüntetettjei John N. Lauer és a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat (Cleveland Hungarian Heritage Society) voltak.

A Koalíció alelnöke, Lauer Rice Andrea köszöntötte a megjelent magas rangú vendégeket, többek között Marcy Kaptur képviselő asszonyt; George Patakit, New York város volt kormányzóját; George H. Walker III nagykövetet; April H. Foley nagykövet asszonyt, Szapáry Györgyöt, Magyarország amerikai nagykövetét; Csák Jánost, Magyarország londoni nagykövetét és Szemerkényi Rékát, a magyar miniszterelnök kül- és biztonságpolitikai főtanácsadóját.

A vacsorát követően három kivételes magyar művész mutatott be egy rövid zenei műsort.  Avvakumovits Györgyi (szoprán), Szabó Csaba (gitár) és Magonyi András Erkel, Schubert, Gounod műveket, valamint Gastaldoni és De Curtis dalait adták elő.

Dr. Kovalszki Péter bemutatta a Clevelandi Magyar Történelmi Társulatot, a Koalíció 2013-as szervezeti díjazottját.  Kovalszki Péter méltatta a Társulat munkáját, melynek önkéntesei létrehozták azt a múzeumot, ami a “magyar kultúra szíveként ismert Észak-kelet Ohió-ban.”  A Múzeum a clevelandi magyarok fő találkozóhelyévé vált, számos kiválóságot látnak vendégül, különleges és állandó kiállításoknak ad otthont, konferenciákat szerveznek, gazdag könyvtárat és ajándéküzletet működtetnek.

Max Teleki bemutatta John N. Lauert.  Azonban mielőtt Teleki úr megkezdte volna beszédét, a Maryland Egyetem felvonuló zenekarának 45 tagja lepte meg és szórakoztatta a 146 vendéget; miközben átmasíroztak a termen, a Maryland Egyetem harci dalával üdvözölték Lauer urat.  Max Teleki ezután szívből jövő szavakkal méltatta az ez évi egyéni díjazottat John N. Lauert, felsorolva számos teljesítményét, különös tekintettel a magyar oktatás és kultúra iránti személyes elkötelezettségét, valamint a Koalíció állhatatos támogatását az elmúlt húsz évben.  A díjak átadását megelőzően Pigniczky Réka és Lauer Rice Andrea által készített, a két díjazottat bemutató rövid videófilmek kerültek levetítésre.

“Megtiszteltetés számunkra a HAC elismerése és a John Lauerrel való együttes kitüntetés.  A Clevelandi Magyar Történelmi Társulat büszke tagja annak a szervezetnek, mely stratégiailag megtervezi és működteti az amerikai-magyar kapcsolatot”, mondta Szabó Éva, a Clevelandi Magyar Történelmi Társulat elnöke.

Marcy Kaptur képviselő, akinek kongresszusi körzetében a magyar leszármazottak teszik ki a legnagyobb hányadot, ugyancsak méltatta a Társulat és John N. Lauer hozzájárulását a transzatlanti kapcsolatok fejlődéséhez.  Kaptur képviselő asszony Andy Harris és David Joyce képviselőkkel együtt nemrégiben újra felállította az Amerikai-Magyar Frakciót, hozzáfűzte: “Örülök, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közt fennálló erős kapcsolat érdekében dolgozhatok.  Együttműködéssel képesek vagyunk megbirkózni azokkal a kihívásokkal, amelyekkel országainknak szembe kell néznie, miközben megőrizzük elkötelezettségünket a szabadság, demokrácia és a gazdasági biztonság iránt.”

A díj átvétele után John N. Lauer ezt mondta:  “Ez az este  mind számomra, mind a clevelandi barátaim számára  felejthetetlen marad.  Hálás vagyok a számos családtag és kedves barát jelenlétének és támogatásának.  Szívből jövő köszönet a Koalíciónak, mindazért amit  az ösztöndíj és a vezetőképzés támogatásának érdekében tesz!”

 Marianna Szoke

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.