Biztonságosak – e az izzadásgátló dezodorok?

A testszagot egy baktérium okozza (természetesen a bőrön található) ami izzadsággal táplálkozik. Az izzadásgátlók úgy működnek, hogy eltömítik a pórusokat alumínium-sókkal, gátolva az izzadságnak a testből való távozását. A dezodorok nem csökkentik az izzadság mennyiségét, de savassá teszik a bőrt így hatástalanítva a szagokat, ám baktériumot termelve.

A forgalomban levő nem természetes dezodorokkal a problémát az aluminium származékok (különösen az alumínium chlorohidrát) jelentik, amik könnyen felszívódnak bőrön keresztül. Az alumínium származékok felhalmozódhatnak az agyban és közük lehet az Alzheimer-kór kialakulásához is.

A parabenek mellet (a para-hidroxi-benzonát rövidítése) a tartósítószerek egy csoportjáról, mely széles körben használt a kozmetikai és testápolási termékeknél, kiderült, hogy a mellrák lehetséges okozói. Ezek az ösztrogének szerepét töltik be a testben. Mivel az ösztrogén segít a mellráknál a rákos sejtek növekedésében, és egy nő 8-szor nagyobb eséllyel kap az alkarhoz közelebb mellrákot, a tudósok figyelme a kapcsolat tanulmányozására irányul.

Az izzadásgátlók másik összetevője, a propilénglikol – egy nedvesítőszer, amit eredetileg fagyállóként használtak. Megtalálható egy csomó forgalomban levő dezodorban és izzadás gátlóban. Ez tulajdonképpen egy neurotoxin (idegméreg), ami irritatív bőrgyulladást, valamint vese és máj károsodást okoz. Egyesek szerint kerülni kell az érintkezést ezzel a méreggel, mert bőr és szem irritációt okozhat.

Mindezek mellett a címkén felsorolt vegyi anyagokkal való gyakori érintkezés bélrenszeri zavarokat, émelygést, fejfájást, hányást, és központi idegrendszeri depressziót is okozhat.

Válasszunk inkább természetes összetevőkből álló izzadás gátló dezodorokat!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.