A pihentető alvás

Nem csupán azért érdemes egy forró fürdővel vagy zuhannyal befejezni a napot, mert nagyon jól esik, hanem, mert testhőmérsékletünk már az elalvást megelőzően csökkenni kezd –, hogy aztán hajnalban érje el a legmélyebb pontját –, így ha egy melegvizes „kezeléssel” felpumpáljuk hőmérsékletünket, az azt követő gyors lehűlés, kellemes, ellazító hatással lesz ránk, és könnyebb lesz álomba merülnünk. Javasolt a fürdőre lefekvés előtt egy-két órával sort keríteni.

Az alvásra való ráhangolódásnál az is fontos, hogy milyen fényviszonyok vesznek körül minket: a lefekvést megelőző két-három órában célszerű a teljes erejű világítást gyengébb fényforrásokra cserélni. Ezt fényerőszabályzós kapcsolóval, vagy helyi fényforrások használatával egyaránt megoldhatjuk.

Kézenfekvő a kávé és egyéb stimulánsok elhagyása. Szakemberek szerint minél korábban – alvásproblémákkal küzdőknek dél körül, kora délután – érdemes meginni az utolsó feketét, hiszen a koffein élénkítő hatása egyéntől függően hosszú ideig is megmaradhat a szervezetben. Kevésbé közismert, de hasonló a helyzet a cigarettával: nem csak tüdőnk szempontjából rossz taktika a lefekvés előtti utolsó cigi, hiszen ez inkább élénkíti agyunk és felgyorsítja szívverésünk.

Egy állandó esti rutin betartásával is könnyebb az elalvás. A szokásos esti fogmosás, az ágy és a hálóruha előkészítése, esetleg gyógyszereink bevétele: ha valóban rutinná válnak, a menetrendszerinti cselekmények mind-mind azt üzenik agyunknak, hogy közeledik az alvás ideje.

Iktassuk ki a tévét és a számítógépet magunk körül. Biztosan nem hasznos a céltalan internetes böngészés, esetleg e-mailünk még egy utolsó leellenőrzése, hiszen a folyamatosan beérkező információk nem a lassulásra késztetik szervezetünket.

Agyunk mellett hagyjuk békén emésztőrendszerünket is: nem csak súlyunkat gyarapítjuk egy késői vacsorával, de gyomrunknak is feladatot adunk vele, s ha szervezetünk az esti emésztéssel van elfoglalva, nehezebb lesz az elalvás – ha pedig mégis sikerül, garantált a nyugtalan álom. Néhány órával lefekvés előtt együnk és mindezt megspóroljuk magunknak. Hasonlóan bánjunk csínján a folyadékkal is a lefekvést megelőző egy-két órában, ha szeretnénk végigaludni az éjszakát.

Hűvösebb éjjeleken vérkeringésünk is lelassul, ennek köszönhetően sokak számára ismerős a „hideg láb” –jelenség – ha a takaró nem elég, egy viseljünk puha pamut zoknit plusz réteggel letudhatjuk ezt a problémát.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.