Happy Birthday America!

Tűzijáték Las Vegasban, a varázslatos Ceasars palace előtt
2013. július 4.
Fotó: Marianna Szoke

Amerika egyik legjelentősebb nemzeti ünnepe a függetlenség napja. 1776-ben Thomas Jefferson vezetésével ezen a napon hagyta jóvá a Kontinentális Kongresszus a Függetlenségi Nyilatkozatot, amely megnyitotta az utat 13 észak-amerikai brit gyarmat előtt a szuverenitás felé.

A Függetlenségi Nyilatkozatnak 56 aláírója volt. A dokumentumot elsőként John Hancock, a Második Kontinentális Kongresszus elnöke írta alá. A dokumentum aláírói közül a legidősebb a 70 éves Benjamin Franklin, a legifjabb pedig a 26 esztendős Edward Rutledge volt.

A nyilatkozaton két későbbi elnök aláírása szerepel: John Adamsé és Thomas Jeffersoné, akik ebben a sorrendben követték George Washingtont az ország élén. Mindketten a dokumentum elfogadásának 50. évfordulóján, 1826 július 4-én haltak meg. Adamsről 12, Jeffersonról 26 megyét neveztek el az országban.

A Függetlenség Napját, az egyetlen olyan ünnepnapot, amelyet az egész ország egyként ünnepel, különböző hazafias megnyilatkozások kísérik. Számos politikus tartja fontosnak ezen a napon valamilyen társadalmi eseményen való megjelenést, beszédet mondani a nemzet örökségéről és népeinek kapcsolatáról. A családok általában pikniket vagy kerti barbecue-partikat szerveznek Negyedikén, gyakran használják ki a hosszú hétvége adta lehetőségeket, s hívják meg távolabbi hozzátartozóikat is. Országszerte reggelente parádékat, délután baseball mérkőzést, este pedig mulatságokat és tűzijátékokat szerveznek.

Az Egyesült Államok 2012-ben 227,3 millió dollárért importált tűzijátékot, ebből 218 millióért Kínából. Az amerikai export ezen a téren mindössze 11,7 millió dollár értékű volt, a legnagyobb tételt Izraelbe szállították, 2,5 millióért. Az amerikaiak tavaly 3,8 millió dollárért hozattak be külföldről csillagos-sávos lobogót, ebből 3,6 millióért Kínából. A zászlóexport értéke ugyanebben a évben 614 ezer 115 dollár volt, amiből 188 ezer 824 dollár értékben mexikói vevők vásároltak. 2007-ben a belföldi szállítások értéke elérte a 302,7 millió dollárt.

Marianna Szoke

Las Vegas, USA

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.