Exclusive interjú Szapáry György nagykövettel

IMG_78102

Június 26.-án kezdődött a Washington D.C.-ben zajló Smithsonian Folklife Festival, melyen a bemutatkozó ország Magyarország. Több, mint 100 fellépő érkezett a városba, hogy bemutatkozzanak, és programjaikkal színesítsék e különleges esemény sorozatot. A fesztiválra június 26 – 30 és július 3-7 között kerül sor a National Mall területén.

E jelentős esemény kapcsán adott interjút hírújságunknak Szapáry György nagykövet úr.

Hogyan értékeli nagykövet úr a fesztivál első napját?

A hivatalos megnyitónk szerdán volt, melyen beszédet mondott Navracsics Tibor, miniszterelnök helyettes, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, Hatos Pál a Balassi Intézet igazgatója, valamint jómagam. A megnyitóra a Danubius sátorban került sor. Az első napon a résztvevők ízelítőt kaphattak a magyar néptáncból és népzenéből, melynek nagyon nagy sikere volt. Már az első napon óriási tömeggel találkozhattunk, amit az is jól mutat, hogy 4000 magyar ételtálat adtak el a közönségnek. Arra számítunk, hogy a hétvégén még többen látogatnak majd el hozzánk, valamint a Függetlenség Napján, július 4.-én biztos, hogy még nagyobb létszámban jelennek meg az érdeklődők.

Milyen magyar jellegű programokkal találkozhat az érdeklődő közönség?

Magyar népzene, néptánc, kézműves tevékenységek, divatbemutató, magyar filmvetítések, ételkóstolók, borkóstolók és még számos a magyar kultúrát és hagyományokat bemutató sátrakkal és előadásokkal színesítjük a programokat. Az un. „beszélő”-ben – amely egy kimondottan e célra kialakított terület -, egy nagyon jó angol nyelvtudással rendelkező kollégánk tart előadásokat a magyar hagyományokról.

Mindezek az események a National Mall területén zajlanak. Vannak esetleg egyéb, kísérő események is?

Igen. A fő programok a National Mall területén kerülnek megrendezésre, azonban a Magyar Nagykövetségnél, az Amerikai Történelmi Múzeumban, valamint az amerikai egyetem aulájában is vannak rendezvényeink. A programokon a részvétel ingyenes.

Hogyan értékeli Ön Magyarország e nagyszerű bemutatkozási lehetőségét?

Véleményem szerint óriási lehetőség, hiszen az amerikaiak széles körű ízelítőt kaphatnak Magyarországról. Az ételek, a borok, a színes programjaink mind – mind azt sugallják, hogy látogassanak el hozzánk, és éljék át ezt a magyar hangulatot az országunkban. Az amerikai turisták száma az utóbbi években is növekedett, azonban e páratlan lehetőség kapcsán biztos vagyok benne, hogy még több amerikai állampolgárral találkozhatunk Magyarországon.

Nagykövet úr, köszönöm szépen, és sok sikert kívánok a Fesztiválhoz!

Köszönöm az interjút!

Marianna Szoke

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.