Napozzunk okosan!

Végre beköszöntött a nyár, és a strand időszak! A hölgyek (és az urak) nagy része is szép és napbarnított bőrre vágyik, amelyet általában napozással szeretnének elérni. Természetesen ma már napbarnító krémek tömkelege, szoláriumok, vagy akár barnító szalonok is a rendelkezdésünkre állnak, a napsugarakat azonban semmi nem tudja pótolni. Napsütésben sokkal boldogabbnak, és felszabadultabbnak, szebbnek érezzük magunkat.

Napozáskor azonban nagyon fontos, hogy a bőrünknek megfelelő naptejet használjunk! A napvédelem elsődleges, és nem csupán a szép, hidratált és ránctalan bőrért, hanem a bőrrák megelőzése miatt is. A napfürdőzés előtt minimum 20 perccel kenjük be bőrünket a megfelelő faktorszámú naptejjel, és ha lehet, használjunk külön krémet az arcunkra.

Napozás után használjunk napozás utáni testápoló krémet, hogy bőrünk hidratáltságát és szépségét megőrizzük.

A napozásnak ugyanis a szervezetre kifejtett pozitív (hangulatjavító, D-vitamin-szintézist elősegítő, vérkeringést serkentő stb.) hatásán kívül káros következményeivel is számolnunk kell.
Semmi nem gyorsítja jobban a bőr öregedésének folyamatát, mint a nap ultraibolya sugárzása.
A testünket ért sugárzás hatása az évek során összeadódik. Ennek betudhatóan mély ráncok, világos vagy sötétbarna foltok, halvány vörös vagy sárgás, a bőr felszínéből alig kiemelkedő, vaskosabb szaruréteggel fedett elváltozások alakulnak ki, a bőrrák fokozott kockázatáról nem is beszélve.

A sápadt, védtelen bőrt nem tehetjük ki hirtelen a nap káros sugarainak; az első és legfontosabb szabály a fokozatosság. A bőr beveti saját védőernyőjét, ha elegendő időt hagyunk rá. Ez a védőernyő a pigmentsejtekben képződik, amelyekben megfelelő fényinger hatására sötét színű színszemcsék jönnek létre. A szaruréteg kissé megvastagszik, tovább segítve az ún. fénykéreg kialakulását. Ha a bőrt naponta éri elviselhető mennyiségű napfény melynek hatására az még nem vörösödik ki, akkor a védőréteg kb. három hétalatt kialakul.
Természetesen még ezután sem tanácsos süttetnünk magunkat a déli nappal, de egyéni adottságtól is függ, hogy a bőr milyen mennyiségű és intenzitású sugárzást lesz képes elviselni komolyabb károsodás nélkül a szoktatás után.

A napfény örömeit az időpont helyes megválasztásával élvezhetjük úgy is, hogy közben nem veszélyeztetjük egészségünket. Örök szabály, hogy délelőtt tíz és délután négy óra között tilos napozni. A félárnyékba húzódva is barnul a bőr, igaz, lassabban, de a fájdalmas leégéstől és az esetleges későbbi következményektől megmenthető.

A béta karotin, az A-, C-, és E-vitaminok erősítik a bőr védekezőképességét, lényeges szerepük van a bőr idő előtti öregedésének megelőzésében. Erőteljes antioxidáns hatásukkal óvják az egészséges sejteket. Védenek az ultraibolya sugárzás következtében kialakult veszélyes, szövetroncsoló szabadgyökök ellen, és így akadályozzák a sejtkárosodást. Sok színes gyümölcs és zöldség tartalmaz béta karotint, így pl. a sárgarépa, a paradicsom, a sütőtök és a piros bogyósok. Fogyasszuk őket nagy mennyiségben!


Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.