Az USA és az Európai Unio gazdasági tárgyalása

Az Európai Unió és az Egyesült Államok tárgyal a kereskedelmi akadályok leküzdéséről, és amennyiben létrejön a megegyezés az jótékonyan hat majd mindkét gazdaságra, viszont közvetlenül, és hirtelen nem lesz nagy hatása az árakra.

Azonban az már várható, hogy az egymás termékeire és szolgáltatásaira kivetett vám nélkülözésének köszönhetően sok termék olcsóbb lehet az Egyesült Államokban csak úgy, mint az Európai Unióban. A két gazdaság összességében sok pénzt takaríthatna meg az adminisztratív akadályok lebontása révén is. A részletek persze még nem ismertek, a szabad kereskedelmi egyezmény tárgyalásai csak most kezdődnek.

David Cameron brit miniszterelnök “minden idők legnagyobb kétoldalú kereskedelmi megállapodásának” nevezte a készülő egyezséget, melynek “nagyobb hatása lesz, mint az eddigieknek összesen”. Cameron szerint az EU gazdaságának ez 157 milliárd dolláros (117 milliárd euró) pluszt jelent majd. Azt mondta, ilyen lehetőség egy generáció életében egyszer adódik, meg kell hát ragadni.

A KSH adatai szerint Magyarország tavaly 556 milliárd forint értékben importált amerikai termékeket, a legnagyobb tételt a gépek, műszerek kategóriája teszi ki, de jelentős volt a feldolgozott – például vegyipari – termékek és az energiahordozók behozatala is.

Ha a repülési jogokat liberalizálják, akkor a légi közlekedésben nőhet a verseny, és a pénzügyi szolgáltatások (bank, biztosítás) terén is van erre esély azonban nem szabad általános, jelentős árcsökkenésre számítani.

Az Egyesült Államokban teljesen más az árképzés, mint az európai országokban, a nagy piac miatt kisebb haszonkulccsal is beérik.

A megállapodásnak mégis messze ható következményei lehetnek. Az egyezménynek ugyanis része lenne egy sor szabvány egységesítése olyan ágazatokban, mint a légügy, az építészet, gépipar, a tengerhajózás vagy a távközlés.

Az európai gazdaságoknak közvetlen előnye származhatna abból, hogy az Európában gyártott termékeket, mondjuk az egyre keresettebb kisméretű autókat, könnyebb lenne eladni Amerikában. Ráadásul kedvezően változna a termékbevezetések egyes iparágakban megdöbbentően hosszú, költséges és bürokratikus folyamata is – írja a BBC. Vagyis egy magyar gyógyszergyártó piacra lépése sokkal egyszerűbben, olcsóbban és gyorsabban menne.

Egy, az Európai Bizottság megbízásából készült tanulmány szerint az egyezmény az Egyesült Államokban és az EU-ban összességében 3 százalékponttal növelné a GDP-t. Ráadásul mindkét gazdaságot erősebb pozícióba helyezné Kínával vagy Indiával szemben. 

Ha a tárgyalás el is éri a célját, alighanem beletelik egy vagy másfél évbe, mert kényes kérdések a lelkesedés ellenére mindkét oldalon akadnak. Franciaország különböző kvótákkal nagyon erősen védi a film- és zeneiparát az amerikai tömegkultúra termékeitől, és egy szabadkereskedelmi megállapodás felülírhatná ezt a rendszert. A franciák ezért rögtön kikötötték, hogy ha az audiovizuális iparág nem lesz kivétel, ők szemrebbenés nélkül megvétózzák az egész szabályozást.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*