Szabaduljunk meg a narancsbőrtől!

A narancsbőr kortól és nemtől függetlenül, bárkin megjelenhetnek, és még azzal sem függ össze, hogy az illető sovány vagy esetleg túlsúllyal küzd. Egyes felmérések szerint a nők mintegy 80 százaléka küzdött már a narancsbőr ellen. Tény, hogy a nők testfelépítésük folytán hajlamosabbak a narancsbőrre, hiszen testük egyes területei (comb és fenék) hajlamosabbak a nagyobb mértékű zsírfelhalmozásra. A zsírpárna növekedésével lelassul a vérkeringés, és idővel kialakul a cellulit. A bőr aljában található kötőszövet nők esetében lazább, így segítve várandósság idején a bőr tágulását. A kötőszöveti rostok idővel meglazulnak, majd az összetapadt zsírsejtek a bőr felé eltolódnak, s áthatolnak a kötőszöveten, így kialakul a bőr fel felszínén látható számtalan kis dudor.

A narancsbőr kialakulásának oka lehet a mozgáshiány, az elhízás, illetve hormonális problémák, melyeket akár a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak, de még a hormon kezelt élelmiszerforrások is narancsbőr kialakulásához vezethetnek.  Attól függően, hogy ki mennyire hajlamos a narancsbőrre, fontos szerepet kaphat a megelőzés. A cellulit teljes eltüntetése hosszadalmas, időt, és nem egyszer nagy kiadásokat igénylő folyamat, s megelőzése egyszerűbb, mint kezelése. Kialakulásában a genetikai tényezők is fontos szerepet kapnak. A hízásra hajlamosabb, több zsírsejttel rendelkező kötőszövetű nőkben hamarabb kialakulhat a bőrprobléma. A hormonok mennyisége is meghatározó szerephez jut a narancsbőr feltűnésében.

A bőrprobléma más, a szervezetet sújtó betegségekre is utalhat. Egyes esetekben nem a combon, vagy fenéken felhalmozódott zsír okozza paplanszerű bőr kialakulását, hanem az anyagcsere, vagy a nyirokrendszer helytelen működése. A bőr feszessége megszűnik, a zsírsejtek megduzzadnak a lerakódott salakanyagtól, és kialakul a cellulit.

A rendszertelen és nem megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék, és folyadék fogyasztás, a mozgáshiány is problémát jelenthet; a napi több órán át tartó egy helyben végzett munkák megterhelik a szervezetet, és nem megfelelő táplálkozás mellett könnyen túlsúlyhoz vezethetnek.
Túlsúly esetén könnyen kialakulhat narancsbőr, hiszen a megnövekedett zsírsejtek lassítják a vérkeringést, valamint a nyirokrendszer működését, így a káros salakanyagok könnyebben felhalmozódnak a bőr alatt. A mozgáshiányos életmód szintén csökkenti a nyirok- és vérkeringést, így könnyebben lerakódnak a méreganyagok, a zsírok nagy része nem ég el. A helytelen táplálkozás szintén narancsbőr kialakulásához vezethet.
Megfelelő mennyiségű energia bevitel esetén nem raktározódik el a szükségesnél nagyobb mennyiségű zsír a szervezetben, azonban túl sok étkezéssel könnyen megnövelhető a zsírsejtek mérete. A túl zsíros ételek, édességek, kávé illetve alkohol rendszeres fogyasztása nagyban elősegíti a cellulit kialakulását. Az állandó stressz megzavarja az anyagcsere folyamatokat, így hátráltatja a méreganyagok távozását a szervezetből. Az alacsony folyadékbevitel szintén narancsbőr kialakulásához vezethet, megfelelő mennyiségű víz bevitele nélkül a nyirokrendszer működése lassul, a salakanyagok lerakódhatnak a zsírsejtekben.

 A narancsbőr kezelési módszereinek száma végtelen, a fény- és színterápiától egészen az ultrahangos gyógyításig a probléma eredetétől függően mindenki megtalálhatja az ideális módszert. Első lépésben célszerű a helytelen életmódon változtatni. Elengedhetetlen a napi legalább 2 liter folyadék elfogyasztása, rendszeres testmozgás és a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványi anyag bevitel. Nyirokrendszeri problémák esetén segítséget nyújt a nyirokmasszázs, a bőrben lerakódott zsírfelesleg eltávolítására pedig alkalmas lehet a fóliás karcsúsító kezelés.

A havonta legalább egyszer megtartott méregtelenítő kúrák és méregtelenítő tapaszok segítségével kitisztítható a szervezetben korábban lerakódott salakanyag. Emellett számtalan, a nyirokrendszer helyes működését elősegítő, s a szervezet oxigénellátását javító masszírozó gép van forgalomban, melyek megfelelő ideig történő használatával legyőzhető a cellulit. Az életmód váltást követően kiegészítő kezelésként alkalmazható bőr feszesítő krém.

A rendszeres testmozgás, a megfelelően összeállított vitaminokban gazdag diéta, a stressz kezelés mind hozzájárul a szép bőr eléréséhez és megtartásához!

Szépségtippek Mariannától: mariannaszoke@yahoo.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.