A Facebook és a YouTube versenye

A Facebook új szolgáltatással kíván fellépni, amellyel hosszútávon az internetes piac legerősebb szereplőjének, a Google-nak a versenytársa lesz.  A Facebook – helyi idő szerint – kora délutáni bejelentése szerint a fotók után az Instagram képmegosztó szolgáltatására 15 másodperces minivideókat is fel lehet tölteni. A 2010-ben indított Instagram tavaly került a Facebook ellenőrzése alá, miután közel 1 milliárd dollárért felvásárolták a képmegosztó, – szerkesztő és effektező, illetve közösségi funkciókkal is rendelkező szolgáltatást. Már akkor sejthető volt, hogy Zuckerbergéknek további tervei lehetnek az Instagrammal, amelyek most egyre inkább körvonalazódnak.

A Facebook alapítója bejelentette, hogy megháromszorozták az egyelőre külön alkalmazásként elérhető Instagram fejlesztőinek a számát. Ennek eredményeként az első elérhető applikáció a video megosztás lesz, amely kapcsán az hangzott el, hogy 15 másodperces felvételeket lehet majd közzétenni. Az új funkció elérhető lesz iOS-en és Androidon is, csak úgy, mint a képmegosztó webes (PC-s) felületein. A felhasználók tizenhárom vadonatúj egyedi szűrőt is alkalmazhatnak videókra, várhatóan a képeffektező megoldásokhoz hasonlókat. Mint a bemutatón kiderült, az applikáció felhőalapú, automatikus képminőség javító algoritmussal is bír, így a sokszor problémát jelentő remegéseket és rázkódásokat is optimalizálni tudja.

Ez ugyanaz az Instagram, amelyet mindannyian ismerünk, mondta az oldal egyik alapítója, Kevin Systrom, csak éppen a fotók helyet immár mozgóképekre is tudjuk alkalmazni a korábban ismert funkciókat. A hírek szerint a feltöltött anyagokat a Facebookra vagy Twitterre is ki lehet majd posztolni. Mindez tovább erősítheti a jelenleg is 130 millió felhasználóval rendelkező oldal népszerűségét, illetve erősítheti az integrációt a “nagy testvérrel” a Facebookkal.

A jövőre nézve nem kétséges, hogy a stratégia a YouTube uralmának megtörése lehet. Más kérdés, hogy ez utóbbi egyelőre sokkal többet tud, és a felhasználók számára az első számú ilyen jellegű szolgáltatás.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*