Harc a szem körüli ráncok ellen

A szemkörnyék problémáinak kialakulása nem csak a kortól, bőrtípustól, hanem az életmódtól, a környezeti hatásoktól és a lelki állapottól is függ. A kezdődő és már kialakult ráncok kezelésére ma már számos technika a rendelkezésünkre áll. A professzionális kozmetikai cégek és az orvos kutatók nagy hangsúlyt fektetnek a szem körüli problémák megoldására. Olyan kozmetikai anyagokat, eljárásokat fejlesztenek ki, melyek látványosan csökkentik a ráncokat, hosszú időn át tartó hatással.

Ilyen hatóanyagok, közé tartozik a retinol (A-vitamin) mely sikerrel alkalmazható az időskori ráncok ellen. Ráncfeltöltő hatása azonnali bőrfelszín javító tulajdonsággal párosul, fokozza a bőr megújulását és pozitívan hat a bőr rugalmasságára.

Kollagén: talán az egyik legismertebb hatóanyag. Növeli az arcbőr vízfelvevő és vízmegtartó képességét. Fokozza a bőr rugalmasságát, védi a kiszáradástól. Késlelteti a bőr öregedését. A bőrt simává, bársonyossá varázsolja.

Q10-koenzim: Szabadgyök megkötő hatása gátolja a sejtek idő előtti öregedését és erősíti a bőrvédelmet. A szöveteket intenzíven táplálja, és energiával látja el a sejteket.

A bőséges és rendszeres folyadékpótlásról sokan ma még mindig csak többet beszélnek, mint ténylegesen alkalmaznák azt, pedig valóban ez az alapja szervezetünk, bőrünk optimális működésének. Különösen az őszi és téli időszakban, valamint a nagyon száraz nyári napokon is tapasztaljuk a bőr kényelmetlen szárazságát, érdességét, amelyet különböző testápoló termékekkel bár nagyrészt kompenzálunk, bőrünk dehidratáltságát még mindig nem kezeljük velük. Különösen igaz ez az arcra, s azon belül is a szemkörnyék területére.

Szemünk körül a bőr ugyanis ötször vékonyabb, mint arcunk más területein. Jóval szárazabb és kevesebb ér hálózza be, s mivel alacsony a faggyútermelés, a korai ráncosodás is itt látható a leghamarabb. Ennek oka legfőképp az, hogy a laza bőr alatti kötőszövet gyakorlatilag egy olyan víz-tározóként működik, ahonnan a szervezet vizet képes elvonni a keringés számára. Ha tehát nem fogyasztunk elég folyadékot, és nem pótoljuk a bőr nedvességtartalmát, az úgy fog reagálni, mint a gyümölcs az aszalás során. A szem körüli finom, vékony bőrön hamar meglátszik a nem kívánatos térfogatcsökkenés. Ennek eredménye pedig a beesett, fáradt jellegű szem, a rugalmatlan szemkörnyék és a barnás elszíneződés.

Hasznos tippek:

Manapság gyakorlatilag minden otthoni ápolásra szánt szemkörnyék-ápolót összehúzó és bőrfeszesítő jelleggel árusítanak, a krémek, zselék felvitelével azonban vigyáznunk kell. Az ápolók mellé csatolt használati útmutatások ellenére a szemkörnyék otthoni körkörös masszírozása egyáltalán nem javasolt, helyette inkább a középső vagy a gyűrűs ujjunkkal apró, óvatos mozdulatokkal próbáljuk meg a krémet „beütögetni” a bőrbe. Ugyanez igaz az alapozó felvitelére is a szemek környékére.

A monoton, bőridegeket stimuláló óvatos masszázs a szemgolyóra is jó hatással van. Fokozza a könnytermelést, így a szemrés természetes módon átmosódik és felfrissül.

Bár tény, hogy a ráncok kialakulásában szerepe van az örökletes hajlamnak, de valójában az arcbőrhöz tapadó mimikai izmok igénybevétele határozza meg a ráncosodás mértékét. A szem-és szájkörnyéki területen az izmok mindig ugyanazon a ponton gyűrik, ráncolják a bőrt. Ezért olyan készítményeket érdemes használni, melyek segítenek a lazításban és kisimítják a ráncokat.

Az arckrém elvileg alkalmatlan a szemkörnyék hidratálására, mert a benne lévő hatóanyagok koncentrációja túl erős a védtelen, papírvékonyságú bőrnek.

 A szem környékét nem érheti szárító jellegű arclemosó vagy tonik, mert még jobban elszívja a nedvességet az érzékeny bőrtől.

A kamillás borogatás legendásan gyors segítség a karikás, duzzadt szemekre. Nagyon sokaknál azonban allergiás reakciót vált ki, s könnyen a szem gyulladását okozza.

Bátran kísérletezzünk a különféle szemkrémekkel, nem könnyű megtalálni a megfelelőt, de érdemes kiemelt figyelmet fordítani szem környékünk ápolására a későbbi mélyebb szemráncok elkerülése érdekében.

Szépségtippek Mariannától: mariannaszoke@yahoo.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.