A helyes testtartás fontossága

Sokszor hallottuk gyermekkorunkban: „Húzd ki magad!” Ezt a mondatot sokan felnőtt korukra elfelejtik, és görnyedten ülnek egész nap a számító gépük előtt, vagy állnak púpos háttal. A rossz tartás nem csupán hát- és derékfájást okozhat, sok más egészségügyi problémával is összefüggésbe hozható.

Amellett, hogy a görnyedt tartás nem tesz jót a gerincnek, az egész test működésére negatív hatással lehet. Egyes szakértők szerint kapcsolatban állhat a gyomorégéssel, a gyomorsav nyelőcsőbe való visszaáramlásával is.

A rossz tartás következtében a belső szervek összenyomódhatnak, idővel meggyengülhet a nyelőcső alján lévő gyomorzáróizom. Mindez pedig a gyomorsav visszaáramlásához, reflux betegséghez, gyomorégéshez vezethet.

Egy, a San Franciscó-i Egyetemen 2012-ben végzett tanulmány eredménye szerint a hanyag tartás összefüggésben állhat a depresszió kialakulásával. A kutatók 110 diák bevonásával végezték el a vizsgálatot, melynek során kiderült, hogy a rossz tartás alacsonyabb energiaszinttel jár együtt.

A tanulmányt vezető Erik Peper professzor szerint az egyenes tartás, a behúzott has, és a hátrahúzott váll az agynak olyan üzenteteket küld, amelytől azonnal jobban érzed magad.

Ráadásul mások előtt is pozitív benyomást keltesz a szép testtartásoddal. 

Ha számítógépes munkát végzel, legalább óránként fel kellene kelned az íróasztaltól. Ez nem csupán a szemed egészsége miatt fontos, hanem a nyak és a váll átmozgatása miatt is. Amennyiben ugyanis rossz a tartásod, előredőlsz, a nyakad túlságosan merev, a vállaidat pedig felhúzod, a görcsös tartás következtében romlik a vérkeringés a nyak környékén. Mindez pedig fejfájást idézhet elő.

Igyekezz beiktatni 5 perces nyújtózkodásokat, fej körzéseket, nyak-váll körzéseket a nap folyamán, és végezz streching, jóga, pilates, vagy Spine Balance gyakorlatokat a nap végén.

 

Pilates, Jóga, Streching, Spine Balance Training ™ programok:

Body ’n’ Soul Wellness Academy: www.body-soul.hu

Szőke Marianna (mariannaszoke@yahoo.com)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.