Az USA feltételei Észak – Korea felé

A Fehér Ház közlése szerint, az USA nyitott az Észak-Koreával folytatandó tárgyalásokra, de hangsúlyozta, hogy Phenjannak végre kell hajtania az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait, és bele kell egyeznie a Koreai-félsziget atomfegyvermentessé válásába.

Észak-Korea a Koreai-félszigeten kialakult feszültség csökkentése érdekében vasárnap javasolt kétoldalú tárgyalásokat az Egyesült Államoknak azután, hogy visszalépett a Dél-Koreával folytatandó hivatalos eszmecserétől. A két Korea közötti tárgyalások több mint két éve szünetelnek. A hét elején a két rivális ország képviselői Szöulban egyeztetésbe kezdtek a magasabb szintű tárgyalásokról, de a kísérlet kudarcba fulladt, mert még arról sem tudtak megállapodni, hogy ki vezesse a küldöttségeket.

Elemzők szerint az új észak-koreai ajánlat beleillik abba a Phenjan által korábban folytatott, engedmények kicsikarását célzó gyakorlatba, hogy a feszültség felszítása után tárgyalásokat javasol. Észak-Korea decemberben a figyelmeztetések ellenére nagy hatótávolságú rakétát bocsátott fel, februárban pedig újabb nukleáris kísérleti robbantást hajtott végre. Phenjan provokatív lépésit követőn az ENSZ BT és az Egyesült Államok megszigorította a kommunista rezsim ellen bevezetett szankciókat. Észak-Korea válaszképpen nukleáris csapással fenyegette meg Dél-Koreát és az Egyesült Államokat. A konfrontáció az utóbbi hetekben mérséklődött.

Phenjan mozgásterét a korábbiakhoz képest is tovább szűkítette, hogy múlt heti kaliforniai csúcstalálkozóján Barack Obama amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök felszólította Észak-Koreát: váljon meg nukleáris fegyvereitől. A két nagyhatalom vezetője abban is egyetértett, hogy nem fogja atomhatalomként elismerni Észak-Koreát.

/Forrás: HVG/

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*