Harmadik Amerikai nagydíj helyszíne Arizonában?

Pima County székhelye mellett készülhet el az Egyesült Államok harmadik Forma-1-es pályája, miután a helyi tisztségviselők megkezdték a projekt előkészületeit. A megye gazdasági fejlesztésérért és turizmusáért felelős igazgatója elmondta, egyelőre minden nagyon kezdetleges stádiumban van.

Pima County döntnökei már rábólintottak, hogy a megye gazdasági fejlesztésért felelős stábja megvizsgálja annak lehetőségét, miszerint kibérelnek egy F1-es pályának helyet adó területet Tucson közelében. Az Arizona Daily Star beszámolója szerint a stáb három hetet fog eltölteni azzal, hogy felvázolják egy hosszú távra szóló bérlet lehetőségét, míg a pályát egy harmadik fél építené meg.

„A több mérföld hosszú pályát egyaránt használnák Forma-1-es versenyekre és más nyitott karosszériás szériák futamaihoz is. A költségek több tízmillió dollárt tehetnek ki a fejlesztő számára, becsülte Moulton”- idézte a lap Tom Moultont, a megye gazdasági fejlesztéséért felelős igazgatóját.

Az sem kizárt, hogy a megye hajlandó lenne adni „némi gazdasági ösztönzést” a projekthez, de ez egyelőre nincs kidolgozva. Arizona már most sincs rosszul eleresztve, mivel ott van a Tucson Speedway a NASCAR számára, a Southwestern International Dragway és a Musselman Honda Circuit.

Moulton biztos benne, hogy a kiszemelt környék remek lenne egy újabb pályának, mivel a közelben nincsenek lakók, így a zaj nem probléma. Júliusban ismét a felügyelet elé kerül a pálya építésére vonatkozó javaslat, és ők mondják ki majd a végső szót, mielőtt nyilvánosságra hoznák a hosszú távra szóló bérlet részeleit. Azzal Pima Countyban is tisztában vannak, hogy még „több évre van szükség”, mire versenyautók körözhetnek majd a szóban forgó pályán.

Moulton becslése szerint még legalább három év kell mire egy harmadik fél megtervezheti és elkezdheti építeni a világszínvonalú létesítményt.

A dolog érdekessége, hogy Tucson – amerikai léptékkel – meglehetősen közel van Austinhoz, a tavaly debütált pályához. New Jersey jövőre tervezi a belépést, és nemrég Long Beachet emlegették harmadik helyszínként. Arizona földrajzilag nem túl kedvező helyzetben van, mivel Ecclestone terve, hogy az Államok fontosabb pontjait fedi le egy-egy nagydíjjal.

/Forrás: http://www.f1-live.hu//

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.