Tárgyalás a WikiLeaks dokumentumok ügyében

A marylandi Fort Meade-ben hétfőn megkezdődött annak az amerikai katonának a hadbírósági pere, akit azzal vádolnak, hogy titkos katonai információkat tartalmazó iratok százezreit szolgáltatta ki a WikiLeaks portálnak. A 25 éves Bradley Manning közlegény, akit a letartóztatása után több mint három évvel állítottak katonai törvényszék elé, a vád szerint az Egyesült Államok történetének legjelentősebb államtitok-kiszivárogtatását követte el.

Manning ellen 22 pontban emeltek vádat, beleértve az ellenség segítését, amelynek alapján letöltendő életfogytiglani szabadságvesztésre is ítélhetik. A katonát a kémkedésre vonatkozó 1917-es törvény megsértésével is vádolják.

A Foxnews beszámolója szerint Manning – aki 2010-ben hírszerzőként, elemzőként dolgozott Bagdadban – elismerte, hogy anyagokat küldött át a WikiLeaksnek, amely anonim forrásokon keresztül titkosított dokumentumokat tesz közzé.

A 25 éves férfi hozzáfért egy kormányzati számítógép-hálózathoz, és letöltött több bizalmas, titkos információt – afgán és iraki katonai jelentéseket, külügyminisztériumi adatokat és egy videót egy amerikai helikopter-támadásról, amelyben a Reuters fotósa és annak sofőrje is életét vesztette.

Manning februárban azt állította, azért szivárogtatta ki az anyagokat, mert tájékoztatni akarta a nyilvánosságot arról, hogyan is harcol az amerikai katonaság Irakban és Afganisztánban: az emberi életre való tekintet nélkül.

Manning ügyvédei azt nyilatkozták, alkut kötöttek egy, az Oszama Bin Laden megölését érintő ügyben. A rajtaütést végző csapattagok arra számítottak, hogy egy tanú igazolja, hogy a kérdéses bizonyíték a 2011. májusi rajtaütésről – amikor megölték bin Ladent Pakisztánban – származik. Az alku – melyet jóvá kell hagynia a katonai bíróságnak is – szerint viszont nem szükséges a tanú kihallgatása.

Az ügyészek az eredeti terveikkel ellentétben nem próbálják meg elítélni Manningot a külügyminisztériumi hálózat és az úgynevezett Reykjavik-13 dokumentumok továbbítása miatt – a szövetségi törvény megszegéséért. A WikiLeaks 2010 elején tette közzé egy reykjaviki találkozó anyagát, melyben az amerikai és izlandi felek pénzügyi problémákról számoltak be. Manning erről azt mondta februárban, hogy az eset rámutat arra, hogy az Egyesült Államok a hosszú távú geopolitikai haszon hiánya miatt nem segített az izlandi kormánynak.

Manning februárban bűnösnek vallotta magát nyolc másik esetben, melyek a katonai törvény megszegésével jártak. Ahhoz viszont, hogy bebizonyítsák a vádat, mely szerint a férfi közvetett módon segítette az ellenséget, az ügyészeknek igazolniuk kell, hogy Manning tudott róla, hogy az anyagot al-Kaida tagok is látják majd.

/FOX News/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*