A legversenyképesebb ország az Egyesült Államok


Az Amerikai Egyesült Államok letaszította a trónról Hongkongot a versenyképességi világranglista éléről, és átvette a vezetést. Svájc a második, az ázsiai ország csak a harmadik – derül ki a svájci IMD üzleti főiskola World Competitiveness Center intézetének 2013-as globális versenyképességi indexéből.

Az Egyesült Államok javuló versenyképessége tükrében egyre inkább “öreg kontinensnek” tűnik Európa, az európai országok összességében ugyanis lejjebb kerültek a skálán. Ebben az igazán aggasztó, hogy nem csak a dél-európai országok, de például Hollandia és Finnország is – írja a német Die Welt napilap online kiadása.

Az Egyesült Államok a lap szerint valóságos szuperhatalomként állt talpra a gazdasági válságból, mégpedig a világ többi részét megszégyenítő gyorsasággal. A dollár visszanyerte régi nemzetközi rangját, a Wall Street szárnyal, az új energiaforrások belföldi kitermelése pedig függetlenítette az országot a világ többi részétől.

A régi-új gazdasági nagyhatalom, az Egyesült Államok visszaszerezte pozícióját a WCI-ranglista élén, kiütve onnan és Svájc után a harmadik helyre utasítva az évek óta éllovas Hongkongot. Svájc a harmadik helyről lépett előre a másodikra.

Az Egyesült Államok tavaly a második helyen állt. Egyes kritériumok, például a magángazdaság teljesítőképessége, a vállalatok pénzügyi ereje, a munkaerő termelékenysége és a vállalatvezetés minősége terén az Egyesült Államok a tavalyi tizenegyedik helyről szökött fel az elsőre.

Európa rontott

Európa összességében lejjebb csúszott a besorolási listán. “Európa gazdaságilag elveszítette a lába alól a talajt, és a ranglistán az 1997 óta lecsúszóknak már több mint a felét adja” – írja a jelentés. A 90-es évek végén még a top 30 közé tartozó Spanyolország a 2013-as listán a 45. helyre esett vissza az előző évi 39.-ről. Olaszország négy hellyel a 44.-re esett vissza, Portugália pedig öt hellyel a 46.-ra.

Franciaország egy helyezéssel előbbre lépett, de 28.-ként még így is Thaifölddel és Chilével tartozik egy csoportba. Görögország a harmadik legalacsonyabb helyről négy fokozattal lépett feljebb az 54. helyre.

Európa visszaesését Stephane Garelli, az IMD szakértője az elhibázott euróövezeti krízismenedzsmentnek tulajdonítja: “A strukturális reformokat nem lehet elkerülni. A versenyképesség javulásának azonban a gazdasági növekedés lenne az előfeltétele, a szigorú megszorítások viszont sok helyütt megbénítják a lakosság aktivitását, holott a jólét megerősítéséhez éppen szociális összefogásra lenne szükség” – mutatott rá.

Magyarország Ukrajna mögött

Magyarországot az idei listán az 50. helyre rangsorolták, ez öt hellyel rosszabb, mint egy évvel korábban. Magyarországot megelőzte Szlovákia (47.), és Ukrajna is (49). A térségben Románia (55.) és Bulgária (57.) versenyképessége rosszabb a magyarországinál.

A svájci Lausanne-ban működő IMD gazdasági főiskola 1989 óta állítja össze – négy fő értékelési kategóriában, több mint 300 kritérium figyelembevételével – 60 ország adatainak bevonásával a világ versenyképességi ranglistáját. A négy fő értékelési kategória a gazdaság állapota, a politikai irányítás hatékonysága, a magángazdaság teljesítménye és az infrastruktúra minősége.

/MTI/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*