MEMORIAL DAY

Az Egyesült Államokban a Memorial Day – a háborús hősök emléknapja – május utolsó hétfőjére, idén tehát május 27.-re esik. E napon azokra a hősökre emlékeznek, akik nemzetüket szolgálva vesztették életüket.

Többféle történet is létezik a tényleges kialakulásával kapcsolatban, és több város tartja magát az emléknap szülőhelyének. Annak ellenére, hogy 1966 májusában a New York-i Waterloo-t nevezte ki Lyndon Johnson elnök az emléknap szülőhelyévé, nehéz meggyőzően bebizonyítani a napnak az eredetét.

A háborús hősök emléknapját hivatalosan 1868 május 5.-én hirdette ki John Logan tábornok, a Köztársaság Hadseregének nemzeti vezetője, és először 1868 május 30.-án ünnepelték meg, amikor virágokat helyeztek a Nemzeti Arlington Temetőben nyugvó Állami és Szövetséges katonák sírjaira. A Déli Államok nem ismerték el ezt a napot, és egészen az I. Világháború utáni időkig egy másik napon adtak tiszteletet halottaiknak. (Ekkor az ünnepet megváltoztatták, és már nem csak azoknak a tiszteletére tartották, akik a világháborúban harcolva vesztették életüket, hanem az összes olyan amerikai tiszteletére, aki bármilyen háborúban harcolva halt meg.) Ma már majdnem mindegyik államban május utolsó hétfőjén ünneplik, azonban néhány déli államban tartanak egy külön napot is az állami háborús halottak tiszteletére.

Cleared for release by Joint Staff Public AffairsEzen a napon az emberek felvonulásokon, temetői megemlékezéseken és ünnepélyeken vesznek részt. Az Amerikai Egyesült Államok mindenkori elnöke vagy alelnöke beszédet mond és koszorút helyez el az Arlington temetőben a hősök tiszteletére.

Ez a nap, azonban nem csak a háborús áldozatokról szól, sok amerikainak ez a nap jelenti a nyár kezdetét, a hosszú hétvégét kihasználva ellátogatnak egy hotelbe, a tengerpartra, vagy éppen a hegyekbe, esetleg otthon maradnak, és baráti összejöveteleket tartanak.

Marianna Szoke

Las Vegas, NV

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*