Élet a Fitness mögött

Az Egyesült Államok telítve van nagyszerű személyi edzőkkel, fitness trénerekkel. Mindenkinek megvan a saját stílusa, és programja, amit követ és ajánl vendégeinek. Személyi edzőként, és Pilates Master Trainer-ként én is tudom, hogy a vendégeink ragaszkodnak azokhoz az edzőkhöz, akik igazán elkötelezettek a munkáik iránt. Még ha nagyon sok edzői is dolgozik a fitness iparban, nem könnyű megtalálni az igazán jó trénert.

Itt Las Vegasban nagyon sok edző kollégát ismerek, azonban van valaki, akit mindenek felett tisztelek és elismerek én is.

Az elmúlt közel 3 évben nagyon mély és igazán jó barátság alakult ki közöttünk. Ő egy olyan ember, aki mindig ott van, ha szükség van rá, ott van a vendégeinek, és a barátainak is.

Charles M. Ware a Professional Fitness Institute igazgatója Las Vegasban. Charles Missouri-ban a Központi Egyetemen diplomázott, ahol megszerezte az „Exercise and Sport Science” mesteri fokozatot, továbbá doktori fokozatot szerzett az „A.T. Still” Egyetemen.

Amikor átolvastam a részletes szakmai önéletrajzát, még nekem is meglepetéseket szerzett. Fel nem tudom sorolni azt a sokrétű és nagyon magas színvonalú szakmai tudást, amit Charles képvisel, rengeteg fitness szövetség bizottsági tagja, és mindezek mellett nagyon komoly üzletember, több szakmai díj és elismerés birtokosa.

Többek között a National Strength and Conditioning Association (NSCA), az American College of Sports Medicine (ACSM), a National Physical Activity Society (NPAS), az American Alliance for Health, Physical Education, Recreation and Dance (AAPHERD), és az American Association of Health Education (AAHE) tagja. Természetesen diplomás személyi edző és életmód tanácsadó is.

Azért kértem fel őt erre az interjúra, mert biztos vagyok benne, hogy sokat tanulhatunk tőle. Ő az az ember, aki mélyen hisz, és igazán elhivatott a munkájában, de mindezek mellett olyan egyénisége van, amelyet mindenki imád.

– Mi volt az álmod, amikor tinédzser voltál? Mi szerettél volna lenni? 

Tinédzser koromban nagyon atletikus alkat voltam és az 1984-es , valamint az 1988-as Olimpia nagyban inspirált engem. Hittem benne, hogy én is olimpiai atléta lehetek. Abban a tudatban éltem, hogy atlétának lenni egy szakma. Azonban gyorsan rá kellett döbbennem, hogy félre értelmeztem a dolgokat. Olimpikonnak lenni, nem szakma, nekem egy igazán testhez álló, és erős hivatás kell, ezért akkoriban kezdtem el azon gondolkodni, hogy rendőr legyek.

 

-Hogyan és mikor kerültél közelebbi kapcsolatba a fitness-szel?

Erre a kérdésedre két részletben szeretnék válaszolni. Az első igazi kapcsolatom a fitness-szel akkor kezdődött, amikor elkezdtem atletizálni. Az egyik atletikai tréningem alatt egy balesetet szenvedtem, és részlegesen elszakadt az Achilles ínem. Az akkori csapattársaim igyekeztek a segítségemre, de egy segítőkész ember sem volt a közelemben, aki értett is volna hozzá, hogyan kezeljük a sérülésemet.  Néhány alkalmas orvos látogatást követően beiratkoztam a gyógy testnevelő képzésre kizárólag a célból, hogy segíthessek a sérült atlétákon. Valószínűleg ez vezetett ahhoz, hogy néhány évvel később mentős lettem.

– Az utóbbi hónapokban rengeteg  súlyt vesztettél. Milyen diétát követsz?

Ez egy szándékos fogyás volt a nem szándékos súlygyarapodásból. Mint életmód tanácsadó, példát akartam mutatni a klienseimnek. Legtöbbjük, akikkel foglalkozom átlagban több , mint 50 pounds-ot fogyott. Én magamnak is kiírtam egy célt, amit el kellett érnem.

247 pounds-ról és 21 %-os testzsír százalékról indultam, és 195 pounds-t és 9%-os testzsír százalékot értem el. Azt gondolom ez bárki részére is egy fantasztikus átalakulás.

Charles

Ami a diétát illeti, elárulom neked az igazságot. Csak természetes ételeket vásárolok és fogyasztok. Nem eszem meg semmit, amit „ki kell bontani”. Ide tartoznak az üdítő italok, a kenyér és péksütemények, a cukorkák, csokik, stb. Néha elfogyasztok egy kis természetes zabpelyhes – mazsolás kekszet, ha már nagyon ki vagyok éhezve egy kis édességre.

6 hónapon keresztül minden áldott nap 60 perces, magas intenzitású kardio programot  végeztem. Ennek köszönhetően egy hónap alatt 18 pounds-ot dobtam le magamról.

– A legtöbb ember nagyon hamar feladja a diétáját és a testedzést. Milyen tanácsokat tudnál adni azok részére, akiknek szükségük van a motivációra?

Minden az agyban kezdődik és dől el. Ha készen állsz rá, hogy megváltoztatod a gondolkodás módodat, meg tudod változtatni a testedet is. Ha megváltoztatod a viselkedésedet, a cselekedeteidet, és erősen elhatározod, amit szeretnél, akkor már biztos, hogy a jó irányba tartasz. Ahogy ráléptél erre az útra, találd meg azokat a pozitív embereket magad körül, akik segíteni fognak neked. Professzionális személyi edzők, masszőrök, csontkovácsok, jóga, pilates tanárok, táplálkozási tanácsadók, és bárki, aki pozitív gondolkodással segít neked céljaid elérésében. Ha ilyen emberekkel vagy körül véve (ide tartoznak a barátok, család tagok is) akkor ők át fognak segíteni téged olyan időszakokban, amikor szíved szerint feladnád.

 

-Véleményed szerint melyek az alapjai a hatásos fitness prgramnak?

Én személy szerint az American Council on Exercise (ACE), (Bryant & Green, 2010) tanácsait követem. A szabvány az, hogy kövessünk egy szív-érrendszeri állóképességet növelő kardio programot , ötvözzük azt megfelelő súlyzós erősítő és hajlékonyságot növelő programmal. Ez azonban hosszú távon kissé unalmassá válhat. Az olyan programok azonban, amelyek a gyorsaságot, az erőt, az egyensúlyt, a koordinációt ötvözik, sokkal jobban erősítik az egyén kitartását, fejlesztik egészséget, így összességében, egy változatosabb edzésprogrammal az ember gyorsabban érheti el céljait.

-Tudom, hogy nagyon elfoglalt üzletember vagy. Hogyan tudsz időt szakítani a saját edzésedre?

Amire időt szeretnénk szakítani, arra találnunk kell időt. Két nagy hibát szoktak az emberek véteni, amikor az edzéseik beiktatásáról beszélnek. Az egyik, hogy azt gondolják, mindent véghez tudnak vinni egy rövid idő alatt, a másik pedig az, hogy azt mondogatják magunknak: most még várok, vagy elvégzem ezt-azt a munkámat, és majd később megyek edzeni.

Ha úgy érzed, hogy van időd, akkor végezd el az edzésedet „most”, és ne „később”. Sok percet, és órát elveszteget az ember a hétköznapokban, ha azokat az elfecsérelt időket összerakná, akkor rádöbbenne, mennyi ideje is lett volna az edzés programjára.

Ami engem illet, nálam a prioritás számít.  Mivel nagyon be kell osztanom az időmet, ezért az első dolog, ahogy felkelek, elvégzem a napi 30 perces edzésprogramomat. Azonnal felülök a szobabiciklimre, vagy felállok a futópadra, és elvégzek 20 perces kardiot. Ezt követően még elvégzek 10 perces erősítést. Ezen a napi 30 perces rutin mozgáson kívül még hetente 4 alkalommal elmegyek futni 3 mérföldet, vagy beállok egy csoportos órára is. Ha van egy kis felesleges időm napközben, akkor elvégzek 20 fekvőtámaszt, vagy 10 húzódzkodást. Az is sokszor előfordul, hogy a napi teendőim közepette felállok a futópadra és 5 percet sétálok rajta, hogy kicsit kitisztuljanak a gondolataim. Lényegében minden a saját szándékodtól és az elkötelezettségtől függ. Ha meg akarod, meg tudod csinálni.

Marianna Szoke

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.