A kamatadóra vonatkozó automatikus információcsere bevezetése

Megtört a jég, amikor Ausztria és Luxemburg több év után elállt a tárgyalások megkezdésének blokkolásától öt EU-n kívüli országgal a banki megtakarításokból származó jövedelmekre vonatkozó automatikus információcseréről.

Több mint négy évet kellett várnia az Európai Bizottságnak arra, hogy megbízást kapjon a tagállamoktól a tárgyalások megkezdésére öt EU-n kívüli országgal a kamatadóra vonatkozó automatikus információcsere bevezetéséről.

Több éven át tartó blokkolását feladva Ausztria és Luxemburg pénzügyminisztere kedden hozzájárult ahhoz, hogy a pénzügyminiszteri tanács elfogadja a tárgyalási mandátumot, utat nyitva az egyeztetések megkezdése előtt a szóban forgó öt európai állammal, Svájccal, Andorrával, San Marinóval, Monacóval és Liechtensteinnel.

A tárgyalások célja annak elérése, hogy az öt, a külföldiek betételhelyezéseinek számára különösen vonzó feltételeket kínáló állam az uniós tagországokhoz hasonlóan automatikus tájékoztatást adjon a külföldi megtakarításokból származó kamatjövedelmekről, ami alapján a származási ország hatóságai megadóztathatják ezeket a jövedelmeket.

Luc Frieden luxemburgi és Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter egyaránt azzal magyarázta a kormányuk hozzáállásában beállt változást, hogy időközben a nemzetközi környezet sokkal kedvezőbbé vált egy globális megállapodásra a témában, ami garancia lehet arra, hogy a külföldi befektetők nem viszik át a megtakarításaikat a világ más sarkába, élve az eltérő szabályozások adta lehetőséggel. Frieden hozzátette, hogy a két ország által jelenleg a kamatokra kivetett forrásadót ugyan továbbra is hatékony megoldásnak tekinti, de kész utat nyitni a tárgyalások megkezdése előtt.

Ha a tárgyalási mandátum ügyében engedett is, a két tagállam egyelőre nem kész a megállapodásra a 2005-ben elfogadott kamatadó felülvizsgálatáról, ami egyébiránt ugyanazokat az elveket rögzítené, amelyek szellemében a Bizottság tárgyalni fog Svájccal, Monacóval és másokkal.

A luxemburgi pénzügyminiszter ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy országa 2015. január 1-től kész önként átállni a forrásadó kivetéséről az automatikus információcserére az uniós partnerekkel. Ausztria hivatalosan még nem adta be a derekát, de jelezte, hogy bizonyos feltételek mellett kész megtenni a lépést.

A pénzügyminiszterek már azokat a terveket is részben megvitatták, amelyek még a jelenleg asztalon lévő javaslatokon is túlmennének. Ezek egyike öt tagállamnak, Franciaországnak, Németországnak, Nagy-Britanniának, Olaszországnak és Spanyolországnak a kezdeményezése, amely amerikai mintára automatikus információcserét honosítana meg közöttük állampolgáraik és cégeik a másik bankjaiban elhelyezett befektetéseiből származó jövedelmek megadóztatása kapcsán.

Közben José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke is jelezte, hogy az általa vezetett testület kész javaslattal előrukkolni, ami mindennemű jövedelemre kiterjesztené az automatikus információcserét.

/Bruxinfo.eu/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*