MÉREGTELENÍTÉS KÖNNYEDÉN

A gyümölcs- és zöldségnap kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt – a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak.

Gyümölcs- vagy zöldségnapok  javasoltak, amennyiben:
1. Egyszerű, könnyű, gyors méregtelenítést szeretnénk
2. Kitűnő beavatás egy esetleges későbbi, hosszabb méregtelenítő programba
3. Szervezetünk túlterhelt, stresszes
4. Szeretnénk feltöltődni vitaminokkal, energiával

A lényeg:
1. Kizárólag egyfajta gyümölcsöt vagy zöldséget szabad fogyasztani a nap folyamán
2. Annyit fogyaszthatunk a kiválasztott gyümölcsből, illetve zöldségből, amennyit csak szeretnénk
3. E könnyen elvégezhető tisztítókúra mindenkit felfrissít és új erőt ad, így kedvet csinál egy teljes méregtelenítő hétvégéhez

A  gyümölcs- és zöldségnap sikere abban rejlik, hogy viszonylag kevés előkészületet igényel, bárki bármikor nekifoghat. Mivel sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet, mint az elhúzódó böjt – a megvonási tünetek gyakorlatilag észrevétlenek maradnak, vagy teljesen elmaradnak. Szervezetünk megkapja a létfenntartásához szükséges anyagokat,  az emésztőrendszer működése ezzel szemben lelassul, így  elegendő hogy teljes kapacitása töredékét vesse latba. Így  megpihenhet, és regenerálódhat. Az elfogyasztott gyümölcs vagy zöldség enyhe hashajtó hatása valósággal kiseprűzi a szervezetben felszaporodott mérgeket. Mivel lúgosító hatásúak, semlegesítik a savfölösleget. Magas káliumtartalmuknál fogva kihajtják a vizet a szövetekből, és megnövelik a sejtek oxigénellátását. Heti egyszeri zöldség- vagy gyümölcsnap tavasszal ugyanolyan tisztítóhatású, mint a szigorú böjt. Javasolt minden alkalommal más-más zöldséget ill. gyümölcsöt választani.

A kúra előtti estén
– Együnk valami könnyűt: nagy adag salátát, zöldséglevest, gyümölcssalátát.
– Ne együnk kenyeret vagy főzött szénhidrátféleséget (pl. tésztafélét vagy rizst)
– Pihentessük izmainkat forró fürdőben.
– Ha megtehetjük, kapcsoljuk ki a telefont és korán bújjunk ágyba egy jó könyvvel.

A kúra napján

– Nyújtózzunk egy nagyot, még az ágyban, ébredést követően, és végezzünk néhány nyújtó gyakorlatot
– Reggeli előtt igyunk meg egy nagy pohár citromos vizet
– A reggelit (kockákra vágott gyümölcs vagy zöldségdarabokat) lassan, jól megrágva együk meg.
– Kétóránként készítsünk kisebb fogásokat. A kiválasztott élelmiszert minél többféle formában fogyasszuk.
– Az étkezések között igyunk vizet, gyógy- vagy gyümölcsteát (koffeinmenteset), amelybe most a változatosság kedvéért ne tegyünk tejet, cukrot vagy mesterséges édesítőt. Fontos, hogy ezen a napon kerüljük a zöld vagy fekete teát, kávét, és a szénsavas italok fogyasztását ,  és természetesen  tartózkodjunk a dohányzástól és az alkoholtól.
Egész nap kényeztessük magunkat. A reggeli zuhany már idetartozik. Dörzsöljük végig a testünket előtte. Fontos, hogy legalább egyszer megfürödjünk a bőrön át távozó méreganyagok lemosása céljából.
– Felkereshetünk ilyenkor szaunát vagy gőzfürdőt. Végezzük el az erre a napra tervezett kéz és lábápolásunkat.  Kényeztessük arcbőrünket  szépségmaszkokkal.
– Együnk minél többet a választott gyümölcsből vagy zöldségből, készítsük el azt változatosan. Csináljunk jégbehűtött gyümölcslevet víz és jégkockák hozzáadásával, majd szórjuk meg az egészet fűszerrel (pld.fahéjjal).
– Ne felejtsünk el vizet inni; ezt egész nap ne hagyjuk abba Kerüljük az előre elkészített, bolti gyümölcsleveket, még azokat is, amelyek 100%-os gyümölcsitalok.

– Este kb. nyolc körül valószínűleg már elálmosodunk, mivel a szervezet igyekszik kihasználni a régóta áhított pihenés örömeit. Álljunk ellent a megszokásnak és senkit ne hívjunk fel telefonon, ne tervezzünk házon kívüli programot. Ez a nap csak a miénk. Körülbelül az utolsó étkezés után egy órával készítsünk fürdőt, majd pihentessük tagjainkat 20 percig a meleg vízben. Bújjunk ágyba kedvenc olvasnivalónkkal. Valószínűleg nem lesz gondunk az elalvással.

A kúra másnapján
– Álljunk ellen a kísértésnek, és ne több fogásos villásreggelit készítsünk, az lerombolná az előző napi eredményeket. Még egynapos kúra után is valószínű azonban, hogy nem vágyunk olajos, zsíros ételekre. Csináljunk egy tál gyümölcssalátát.
– Lassan szokjunk vissza a többi ételféleséghez, és legalább néhány napig, ha lehet, még tovább tartózkodjunk a teától, a kávétól és az alkoholtól.

A gyümölcs vagy zöldségnapunkat ismételjük meg egyszer egy héten, ha lehet, ugyanazokon a napokon. Szervezetünk és az emésztésünk meghálálja majd a gondoskodást, bőrünk szebb és tisztább lesz, lelkünk is megnyugszik, hogy igazán tettünk valamit egészségünkért.

Szőke Marianna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.