New Yorkban is robbantottak volna

Két robbanás történt hétfő délután Bostonban, a maratoni futóverseny célvonalában. Hárman meghaltak. A CNN 144 sérültről tud, közülük nyolc gyerek. Tizenhét sérült állapota válságos. A futóversenynek négy magyar résztvevője volt, ők nem sérültek meg. Az FBI szerint terrorcselekmény történt, egy szaúdi férfit őrizetbe vettek. A kukába rejtett bombákat házilag gyártottak, csapágygolyókat tettek beléjük, hogy nagyobb legyen a pusztítás.

A bostoni kettős robbantást elkövető Carnajev fivérek az akció után New Yorkba akartak menni, hogy ott is merénylet hajtsanak végre – jelentette be csütörtökön New York polgármestere.

Az ifjabbik fivér vallomása szerint az ötlet spontán született meg múlt csütörtökön, azon a napon, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) először hozta nyilvánosságára az elkövetőkről a robbantás helyszínének közelében készült felvételeket. A megvalósítást az akadályozta meg, hogy a Carnajevek Boston egyik elővárosában tűzharcba keveredtek a rendőrökkel, miután elraboltak egy terepjárót.

Az összetűzés következtében az idősebbik fivér, Tamerlan életét vesztette. Ray Kelly, New York rendőrfőnöke a csütörtöki sajtóértekezleten, Bloomberg után nyilatkozva elmondta, hogy a fivéreknek összesen hat pokolgépük maradt a manhattani robbantáshoz: egy olyan, kuktafazékba szerelt szerkezet, amilyenből kettőt a bostoni maraton finisében repítettek a levegőbe, valamint öt csőbomba.

A rendőrség úgy bukkant az elkövetők nyomára, hogy az elrabolt terepjáró vezetőjének egy watertowni benzinkútnál sikerült megszöknie, majd felhívnia a 911-et. A fegyveres összetűzést követően egy napon belül Dzsohar Carnajev is a hatóságok kezére került. Az üggyel kapcsolatban egyébként újabb kérdőjel merült fel. Ed Davis bostoni rendőrbiztos ugyanis korábban azt állította, hogy a múlt pénteki őrizetbe vétele előtt több mint egyórás tűzharcot vívott Dzsohar Carnajevvel.

Szerdán ugyanakkor két szövetségi hivatalos személy is azt állította egybehangzóan, hogy az ifjabb Carnajevnél nem volt fegyver, amikor elfogták. Ez kérdéseket vet fel a helyszínen leadott lövésekkel és a vádlott sebesüléseivel kapcsolatban. A kongresszusban csütörtökön folytatódott annak kivizsgálása, hogy vajon az amerikai biztonsági szervek a súlyuknak megfelelően kezelték-e azt az orosz hatóságok által 2011-ben kétszer leadott jelzést, hogy Tamerlan Carnajev iszlamista radikalizálódásának veszélyes következményei lehetnek. Csütörtökön a szenátus hírszerzési bizottsága kapott tájékoztatást zárt ajtók mögött a történtekről.

/MTI/ 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*