A maté tea jótékony élettani hatásai

 A téli hónapok sláger itala a tea. Legyen az citromos tea, zöld tea, vagy  gyógynövényeket tartalmazó teakeverék. Kevesen ismerik a maté teát, s annak jótékony élettani hatásait, pedig számtalan esetben nyújthat számunkra segítséget.

Meghűlés esetén vagy influenzajárványok idején a betegségeket okozó organizmusokat leküzdi és a benne található, az immunrendszer számára fontos vitaminokkal erősíti a szervezetünket, ráadásul a fogyókúrázók körében is egyfajta csodaszernek számít.
A mate 20 méter magasra megnövő örökzöld fa. Bőrszerű levelei tojásdadok, szélei fűrészesek, fehér virágai csomókban állnak. Gyógyításra szárított leveleit és a levélnyeleket használják, melyekben bőségesen fellelhető koffein, kávésavszármazékok, cserzőanyagok és flavonoidok.  A dél-amerikai matét már a korai indián időkben is használták, a népi gyógyászatban pedig a mai napig előszeretettel alkalmazzák belsőleg fekélyek, reuma, vérszegénység és depresszió esetén, ezen kívül láz és fertőzések kialakulása ellen is bevethető. Ugyanakkor a tea külsőleg is hatásos lehet gyulladások kezelésénél.

Élettani hatásai

Több kutatás is azt bizonyítja, hogy a mate levele testi és lelki kimerültség esetén egyaránt segítség lehet a benne található koffeinnek köszönhetően, amely közismerten serkentőleg hat idegrendszerre, valamint a szívre és a keringési rendszerre. Az élettani hatásokon túl a mate tea a fogyókúrázók körében is egyfajta csodaszernek számít, hiszen a koffein elősegíti a zsírsejtek égését. Nem véletlen, hogy a növény a különböző fogyókúra-kiegészítők alapanyagai között is szerepel.  Mindemellett a mate teában a koffeinen kívül csaknem kétszáz olyan anyag található, ami a helyes emésztésért felelős, így egyúttal a bélrendszer normál működését is megtartja. Ezek a vegyületek felpörgetik az anyagcserédet, miközben a szénhidrátok és zsírsejtek lebontásában is fontos szerepet játszanak. A teacsökkenti az étvágyat, és a salaktalanít is azzal, hogy helyreállítja a béltraktusok működését, bár így sokkal gyakrabban jelentkezik majd az ürítési inger.  Ha úgy érzed, a mate tea segíthet a problémádon, akkor a következőképpen készítsd el. Egy-két teáskanálnyi levelet tegyél egy nagyobb bögrébe, és öntsd le 1,5 dl forrásban lévő vízzel. Öt-tíz percig hagyd állni, majd szűrd le, és már ihatod is. A mate teát naponta háromszor fogyaszd, reggel egy csészével, míg délben kettővel. Ennél többet ne igyál belőle, mert ha túladagolod, az nyugtalanná tehet, illetve gyomorfájást is előidézhet.

Vasas Csaba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*