Obama fordított csíkos nyakkendője

Az összetett nyakkendőprobléma megoldásával talán még Barack Obama sincs tisztában.Egy ideje meglehetősen komoly probléma foglalkoztatja a német nyakkendőgyártókat. Történetesen az, hogy a nyakkendő aranykora egyszer s mindenkorra lezárult. Azaz a legújabb kori férfiideál – akár politikus, akár bankár, üzletember – már nyakkendő nélkül mutatkozik nyilvános rendezvényeken, azt üzenve a férfiaknak, itt az ideje, hogy megszabaduljanak ettől a sokszor feszélyező kiegészítőtől.

Ha például Gerhard Schröder német kancellár tudta volna, mit követ el a nyakkendő ipar ellen – talán nem jelenik meg tíz évvel ezelőtt egy talkshaw-ban nyakkendő nélkül. Ezzel ugyanis sok férfit bátorított fel arra, hogy anélkül járjanak munkába – panaszolja egy német nyakkendőgyáros. Azóta a viselet mindenhol sokkal lazább lett, még az etikettben a legmerevebb bankokban is enyhül a kép.

Pedig a hirdetési ipar mindent megpróbál: évről évre megválasztják Az Év Nyakkendős Emberét. Novemberben Jan Delay énekes kapta, de hordta már korábban „az év nyakkendőjét” Willy Brandt, Christian Wulff és Guido Westerwelle is.

Sajnos hiába, a nyakkendő fénykora visszavonhatatlanul lezárult. Pedig egykor a német hivatalokban a megfelelő öltözködéshez nyújtott fizetéskiegészítést is nyakkendőpénznek hívták. A 90-es években a komikus darabok dívtak dinoszauruszokkal, Miki egérrel és más figurákkal. Aztán ez ugyanúgy kiment a divatból, mint a bőr nyakkendő. „Ma csak akkor vesznek fel nyakkendőt a férfiak, ha feltétlenül szükséges, e célra pedig két csíkos nyakkendőt tartanak szekrényükben” – véli a nyakkendő gyáros.
És éppen ezek a csíkos nyakkendők egyúttal rejtélyesek is: a figyelmes szemlélőnek feltűnhet, hogy a csíkozás iránya mindig balról jobbra emelkedik. Kivétel nélkül?Nos, nem teljesen, Amerikábaban ugyanis ez pont fordítva van! Ennek okát már sokan kutatták, a katonai hagyományoktól kezdve a kedvezőbb pszichológiai hatáson át több minden felmerült magyarázatképpen.

Mások sokkal praktikusabb okokat emlegetnek az európai csíkozásnál: szerintük a jobbkezeseknek így esik jobban kézre a nyakkendőműhelyben sablon, amikor a négyzetes anyagra helyezik. Miért fordulhatott ez mégis meg az Egyesült Államokban? Miért visel Barack Obama jobboldalt lentről induló, balra felfelé tartó csíkokkal ellátott nyakkendőt? Szakértők szerint ennek az az oka, hogy zömmel dél-amerikai és Puerto Ricó-i munkásokat alkalmaznak, akik sokszor pecsétet hagytak kezükkel az anyagon, ezért azt kivágás előtt meg kellett fordítani.

 

Forrás:hirado.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*