Cseresznyevirágzás Japánban

Megkezdődött a cseresznyevirágzás Japánban, idén minden eddiginél korábban jött el a szigetország szakrális jelentőségű eseménye.

Legutóbb 2002-ben fordult elő, hogy a szigetország már március közepére cseresznyevirágba borult, ez ugyanis általában csak a hónap utolsó hetére következik be. Tavaly 15 nappal később kezdődött a szezon, idén azonban a szokatlanul enyhe márciusi időjárásnak köszönhetően sikerült beállítani a 2002-es rekordot. A meteorológiai szolgálat 1953 óta figyeli a szezon kezdetét, amelyet akkor jelentenek be hivatalosan, amikor a tokiói Yasukuni-szentélyben szirmot bontanak a cseresznyefák. Japán nyugati részén már korábban virágozni kezdtek a cseresznyefák.

A körülbelül egy hétig tartó virágzás alatt a japánok a virágzó fák alatt tartott – alkoholfogyasztástól sem mentes – piknikekkel, hanamival ünneplik meg az eseményt, és akadnak, akik a kivilágított parkokban este, gyertyafénynél ülik meg a különleges alkalmat. A cseresznyevirágzással kapcsolatos hagyományok a császári udvarból indultak, majd később a köznép körében is elterjedtek. A virágzás a tavasz kezdete és a mezőgazdasági munkák megindulása mellett az élet körforgásának és a természet újjászületésének metaforájaként is él a szigetországban.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*