Az amerikaiak támogatják az illegális bevándorlók legalizálását

Az amerikaiak többsége rokonszenvez azzal, hogy állampolgárságot kapjanak az Egyesült Államokba illegálisan bevándorlók milliói – derült ki egy közvélemény-kutatás csütörtökön nyilvánosságra hozott eredményéből.

A Public Religion Research Institute washingtoni agytröszt által megkérdezett amerikaiak 53 százaléka támogatja azt a folyamatot, amelynek révén, bizonyos feltételek mellett, amerikai állampolgársághoz jutnának az országba törvénytelenül bevándorlók. A közvélemény-kutatásba bevont demokrata párti nyilatkozók 71 százaléka és a republikánusok 53 százaléka kiállt amellett, hogy végső soron az illegális bevándorlók amerikai állampolgárságot kapjanak.

A két párt közös, bevándorlással kapcsolatos tervében és Barack Obama amerikai elnök hasonló célú indítványában központi szerepet kap az állampolgárság megszerzéséhez vezető út. A republikánusok kénytelenek voltak áthangszerelni retorikájukat, miután a nem fehér, spanyolajkú választók és más kisebbségek a tavalyi elnökválasztáson a demokrata párti Barack Obama mellett tették le voksukat. Az ultrakonzervatív Tea Party mozgalom által támogatott, a Republikánus Párt libertárius vonalát képviselő Rand Paul szenátor a héten arra szólított fel, hogy törvényesítsék azt a 11 millió illegális bevándorlót, akiknek többsége Latin-Amerikából érkezett az Egyesült Államokba. A szenátor kijelentése elmozdulást jelent számos konzervatív véleményéhez képest, akik korábban még a bevándorlók kitoloncolását szorgalmazták.

A most elvégzett közvélemény-kutatásból kiderült, kevesebb amerikai találta a leginkább célra vezető megoldásnak azt, hogy jobban őrizzék a határokat, őrizetbe vegyenek és kitoloncoljanak mindenkit, aki törvénytelenül tartózkodik, él az Egyesült Államokban. Idén a megkérdezettek 29 százaléka gondolta úgy, hogy ez utóbbi a legjobb módszer, míg 2011-ben még 36 százalékuk.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*