Ötven konzult küld a kormány a nyugati diaszpóra területeire a honosítás segítésére

Ötven konzult és ötven népművelőt küld a magyar kormány a nyugati diaszpóra területeire az állampolgársági ügyek segítésére és magyar identitás erősítésére – mondta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedden, amikor a főváros IX. kerületében köszöntötték az ezredikként állampolgársági esküt tett sepsiszentgyörgyi férfit és annak családját.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese jelezte: konzulok küldését tervezik a Kárpát-medencében a kisebb településekre, hogy segítsék az állampolgárság intézését az ottani magyarság körében. A miniszterelnök-helyettes külön köszönetet mondott az önkormányzatoknak, ahol – mint kiemelte – a honosítási kérelmek mintegy felét intézik. Semjén Zsolt úgy fogalmazott: a kedden esküt tevők nemzettársakból honfitársak lettek az állampolgárság közjogi köteléke által.

Kiemelte: a magyar nemzetnek csak egy része él az anyaországban, a másik része a Kárpát-medencében, a harmadik része szétszóratva a nagyvilágban. Ez a három egy nemzetet alkot, ezért az a legtermészetesebb küldetése a magyar államnak és kormánynak, hogy a szétszóratásban lévő magyar nemzetet közjogilag is egyesítse.

“Mindig is egyek voltunk a közös nyelvben, a közös kultúrában, a történelmi örökségben és a magyar hagyományokban, most az állampolgárság által közjogi értelemben is egyek lehetünk” – mondta Semjén Zsolt, aki hangsúlyozta: az a feladatuk, hogy kulturális identitásában, történelmi tudatában, magyar nyelvében megerősítsék az anyaországon kívüli magyarságot, és a közjog kötelékével megerősítsék az együvé tartozást. Ez nemcsak a Kárpát-medencére vonatkozik, hanem a nyugati diaszpórára is – hangsúlyozta.

Az állampolgársági eskütételt Bácskai János (Fidesz-KDNP) IX. kerületi polgármester vezette, aki azt mondta: az ezer minden összefüggésben csodálatos szám. Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi család tagjai egy ezeréves állam új állampolgárai lettek. A közjogi aktusnak evidenciának kell lennie egy magyar ember életében, ami a nemzeti szolidaritás kifejezése is egyben – közölte.

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*