Kézcsók,kézfogás,szkander

Koós Petra Stílustanácsadó rovata

Lágy jazz ringatta a sikkes társaságot miközben nevetés és kristálypoharak csilingelése gurgulázott a boltívek között. Nők, férfiak tömege az utolsó apró részletig választékosan megtervezett öltözékben, észrevétlenül hömpölyögve folytatott hol könnyedebb  hol fajsúlyosabb eszmecserét. Tekintetükben megannyi flitter és mandzsetta gomb szikrázott, könnyed álarcba bújtatva a társasági- és üzleti élet fajsúlyos momentumait. Az éj csillogó leple alatt vérre menő küzdelem zajlott: új ismeretségek, új üzletek, új kapcsolatok voltak születőben. A harcmező hemzsegett az öntudatos „jókor, jó helyen“ éllovastól. Néhány bemelegítésnek szánt bemutatkozó mondat után mind csak egyetlen pillanatra várt, hogy végül egy jól irányzott mozdulattal lefegyverezhesse ellenfelét és végre megindulhasson egymás felé két kéz…

Talán sokaknak ismerős, amikor a szimpatikus újdonsült ismerőssel félúton találkoznak kézfejeink és a lélegzetvételnyi megnyugvás helyett, minden addigi pozitív benyomást lerombol a pillanat.

Aztán ennél is rosszabb: a kínos felismerést, még kínosabb, tétova huza-vona követi.
Sokan nem is gondolják mennyire árulkodó egy kézfogás, pedig egész személyiségünk benne van abban a pár másodpercben. Gyakorlott üzletembereket, HR-eseket nyerhet meg magának az ember, ha az első benyomás után (ez a megfelelő öltözék) a második blikk is határozott jellemet takar.

Nők és a kézfogás, ami a kézcsókot illeti…
A Szex és New York-on felnőtt Cosmopolitan-nemzedék már régóta tudja: Jane Austen Értelem és Érzelem-je nem fér meg az ébenfa borítású íróasztalon és bár a romantikus regényeken nevelkedett nőtársaimat sem szeretném elriasztani, mégis tényként kell kezelnünk, hogy a női emancipációval a kézcsók ideje lejárt, de legalábbis a felső tízezer messzi határmezsgyéjére űzték. Képzeljük csak el, amint a tárgyalóterembe lépve az üzleti partnerek hajbókolva, kezünket ajkukhoz emelve köszöntenek. Remélem, nem csak nekem sántít a szituáció.

Tipp: Éppen elegendő, ha a férfi feláll tisztelete, előzékenysége jeléül, majd megvárja amíg a Nő kezet nyújt, azaz engedélyt ad a közeledésre, kezdetét veheti a köszöntés/bemutatkozás.

Férfiak és a kézfogás
A kis srácok már az oviban is tudják, egy fiú akkor igazán tökös, ha puszi helyett kezet fog a barátaival. Később az általános iskolában egészen művészi szintre fejlesztik tudományukat és a legkülönfélébb kombinációkkal adják az ellenbanda tudtára „Mi összetartozunk“. Később a sok felesleges sallang letisztul: a pacsik és öklözések baráti kézfogássá szelídülnek, hogy aztán az üzleti életben higgadt eleganciával törjenek előre.

Milyen egy stílusos kézfogás?!
Határozott, feszes és kimért – azaz nem szkanderbajnokság és nem is kényeztető simogatás…
– Minden kézfogást egy nyílt szemkontaktus kísér – akár egy koccintás.
– A kar feszes, a kézfej merőleges a talajjal.
– Előre nyúlunk, majd határozott szorítással zárjuk a másik kézfejet.
– Az ujjak legyenek zártak – a hüvelykujj is a másik kezet kulcsolja.
– A bemutatkozást/üdvözlést követően már ne “szorongassunk” tovább…

Hölgyek/Urak gyakorlásra fel!

Koós Petra
Style of Smile Stílus- és életvitel tanácsadás

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.