Cserkészbál Los Angelesben

Január 26-án szombaton került sor a negyvenhatodik Los Angeles-i cserkészbálra az LAX Marriott szállodában.  Több mint 300-an vettünk részt a nagyon sikeres bálon, amely este 6.30-tól hajnali 2.00-ig tartott.

Az est fénypontja az első bálozók gyönyörű nyitótánca volt.  16 fiatal mutatkozott be a magyar közösségnek: Lukácsa Lauren-Kertész Márton, Tar Alexandra-Tassy-Becz Dániel, Roos Betty-Nagy Bálint, Jenei Michelle-Toghia Károly, Katona Réka-Varga Joshua, Young Adriena-Koncz Zoltán, Young Vanessa-Varga Kevin és Gellért Vivienne-Kertész Damján. A lányok csodás fehér ruhákban, a fiúk az alkalomhoz illő szmokingban léptek fel.  Nagyon büszkék vagyunk rájuk!  Köszönet Kiss Évinek, aki Toghia Marcsi és Karcsi segítségével, idén is betanította a nyitótáncot !  A hangulatos tánczenét a magyarországi Special Request Zenekar szolgáltatta.  A baráti társaság és az ízletes vacsora  csak emelték a vidám hangulatot.

Ebben az évben nemcsak 46. bálunkat ünnepeljük, hanem a Hollywood-i 17-es számú Könyves Kálmán Cserkészcsapat fennállásának az 50-ik évfordulóját is!  1963  január 6-án a Külföldi Magyar Cserkészszövetség központja megadta az engedélyt a működéshez és büszkén, örömmel írhatom, hogy még mindig létezünk!  Öt évtized rengeteg munkával járt, de megérte!

Az est folyamán a két műsorvezető, Tóth Kinga felnőttcserkész és Varga Árpád cserkésztiszt bemutatták az idei díszelnököt.  Erre az évfordulóra olyan volt cserkészvezetőt választottunk díszelnöknek, aki ennek az ötven évnek az alapköveit segített lerakni. Díszelnökünk, Deáky-Kalmár Ildikó, nem sokkal a csapat alakulása után kezdett részt venni széleskörű csapatmunkában.  A péntek esténként tartott foglalkozásokon magyar írást-olvasást tanított, és igyekezett cserkészeinknek betekintést adni a magyar történelembe.  Ugyancsak fontosnak tartotta, hogy a cserkészek megismerjék népművészetünk kincseit, a magyar tájegységeket és földrajzot.  Az ő érdeme hogy az akkori leánycserkészek megtanultak magyar motívumokat festeni és hímezni.  Részt vett a cserkésztiszti konferenciákon, a karácsonyi műsorok szervezésében és betanításában.  Szép munkát végzett a cserkészbáli meghívó

tervezésében is, amit a mai napig használunk. Minden cserkész életében fontos szerepet játszik a nyári nagy tábor   Deáky-Kalmár Ildikó segített a nyári táborhelyek felderítésében és a táborokban mint leány parancsnok vett részt, de ha éppen a konyhán volt szükség segítségre, akkor szívesen felvette a kötényt is.  Tehát mindig betartotta a harmadik cserkésztörvényt: a cserkész ahol tud segít! Isten fizesse meg Deáky-Kalmár Ildikó önzetlen munkáját a cserkészetért! Másokat is köszöntöttek az est folyamán. A Los Angeles-i Magyar Főkonzul Úr, Dr. Kálmán László, öt cserkésznek adott át elismerést önzetlen munkájukért.  Az öt személy, betűrendes sorrendben, Halloran Annette, Halloran Michelle, Sárvári Sebastian, Varga Gizella, és vitéz Hefty Frigyes. A bálbizottság tagjainak gyönyörű virágcsokrokat adtak át, az első bálozók ezzel is megköszönve munkájukat.

A Kárpátok néptánc együttes is fellépett, a Lőrincrévi pontozó és sóvidéki táncokat adtak elő mely megtekinthető a világhálón a http://www.youtube.com/watch?v=Ouozsz-ki74 és http://www.youtube.com/watch?v=qrOxu7YKeHc Youtube-os honlapon.  Köszönjük a néptáncosoknak, hogy eljöttek!

A cserkészbálból származó jövedelem a 8-as számú Juliánus Barát (Kass Pál cspk.), a 17-es számú Könyves Kálmán (Latkóczy-Osváth László cspk.), és 49-es számú Árpádházi Boldog Erzsébet (Baltay Julcsi cspk.) cserkészcsapatokat támogatja.  Évközi programjaink és táboraink a magyar kultúrát ápolják, hangsúlyt fektetve anyanyelvünkre és népi hagyományainkra.  Idén júniusban a Sierra Nevada hegyekben táborozunk, augusztusban New York államban tartjuk  cserkészszövetségünk vezetőképző táborát.  Ezek a táborok az Önök bőkezű segítsége nélkül sok cserkész számára csak elérhetetlen álom maradna. Köszönjük minden résztvevőnek és támogatónknak ezt a csodálatos estet, jövőre ismét találkozunk!

Latkóczy-Osváth László, Hollywood, Kalifornia

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*