A bevándorlási szabály reformját sürgetik az amerikai techcégek

Az Egyesült Államok régóta befogadja a tehetséges és szorgalmas külföldieket, és ilyen bevándorlók alapítottak olyan technológiai óriáscégeket, mint a Google, eBay, PayPal, Yahoo!. Ezek a vállalatok rengeteg embernek biztosítanak munkahelyet és hozzájárulnak az amerikai gazdaság növekedéséhez.

Növekedésüket viszont komolyan hátráltatja az Egyesült Államok jelenleg érvényben levő bevándorlási rendszere, mely nagyon megnehezíti az állandó tartózkodási engedély megszerzését, és emiatt sokan bele se kezdenek az ügyintézésbe. Javaslatuk szerint a szabályozásnak sávosan kéne működnie, folyamatosan igazodva a piacon felmerülő igényekhez, és a családosoknak sem szabadna hátrányt szenvedni, ha családjukat is szeretnék magukkal vinni.

Kiemelik, hogy az Amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal szerint állások tízezrei várnak betöltésre a technológiai szektorban, ebből csak az IBM, Intel, Microsoft, Oracle és Qualcomm ötösnek tízezer üres pozíciója van.

Mindezek mellett a STEM (tudományos, technológiai, mérnöki, matematikai) területek oktatását is szorgalmazzák – jelenleg az amerikai felsőoktatásban tanulók mindössze 2%-a szerez számítástechnikai vonatkozású diplomát, miközben a szektor az Egyesült Államok gazdaságának egyik legnagyobb ütemben fejlődő motorja.

Forrás:itcafe.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*