San Francisco utcái

Észak-California legnagyobb városa San Francisco. Három, talán leghíresebb nevezetessége, a Golden Gate, az Alcatraz Island, és a Mission Dolores. De sokan nem hallottak még róla, hogy San Francisco legújabb turistalátványossága, a várost az öböl túlpartján fekvő Oaklanddel összekötő Bay Bridge híd új díszkivilágítása.

A 25 ezer ledből álló világítás a világ legnagyobb művészi fényinstallációja lesz, mivel a fényforrásokat egyenként lehet majd számítógéppel vezérelni, így animációk, fényjátékok futhatnak a hídon.A teljes világítás megépítése és felszerelése 8 millió dollárba kerül, amiből eddig 6 millió áll a tervező művészcsoport rendelkezésére. Ennek nagy része szilícium-völgyi milliomos hírességek adományaiból jött össze, jelentős összeggel támogatta a projektet többek között a Yahoo vezérigazgatója, Marissa Mayer, a Gmail vezető fejlesztője, Paul Buccheit, és a facebookos játékokban utazó Zynga vezetője, Mark Pincus is. Egy most indult akcióban bárki örökbe fogadhat egy led-et a 25 ezerből, mindössze 50 dollárért.

A világ egyik legszebb hídjának tartott Golden Gate híd 1937 óta magasodik a San Francisco-i öbölben. Évente több mint 40 millió gépjármű halad át a hídon, melynek magassága 227 méter, hossza pedig 2,7 km.A Golden Gate Bridge az a híd, amelyre azt mondták: képtelenség megépíteni. Tekintettel a könyörtelen környezeti hatásokra – állandó erózió, pusztító hurrikánok, erős víz alatti áramlatok és földrengések – a Golden Gate –híd megépítését számos szakember sokáig lehetetlennek gondolta. A mérnökök és kivitelezők azonban alaposan rácáfoltak a kétkedőkre, és egy olyan hidat emeltek, amely számára még a 160 kilométer per órás szélrohamok se jelentenek veszélyt, és itt a kilenc méteres kilengés is még “normálisnak” számít. Ezt a kilengést érzi is minden hős, aki veszi a bátorságot és gyalogszerrel átkel rajta. Végigsétálni a Golden gate-en izgalmas nagyvárosi kaland.

Bátraké a látvány, ugyanis a hídról nyílik a legpazarabb kilátás a városra. A félelmet legyőzni pedig nem egyszerű: a híd remeg az ember talpa alatt, és zizegnek a lámpaoszlopok, amint a szél keresztülfütyül a feszített kábelrendszeren. Letekinteni a vízre egyenesen hátborzongató élmény! Amikor elhalad alatta egy hajó, akkor érezni igazán a méreteket. Még a legnagyobb óceánjáró is aprócska csónaknak tűnik


Számos filmben szerepelt már Alcatraz Island híres börtöne, mely 1934 és 1963 között az USA legszigorúbban őrzött fegyintézete volt, olyan híres bűnözők raboskodtak itt, mint Al Capone és George Kelly.


San Francisco legrégebbi épülete a Mission Dolores 1791- ben épült, még a spanyol gyarmati időkben, ebben az épületben működött a hatodik Californiai keresztény misszió.

Haight Ashbury az egykori híres hippi negyed, a 60-as években a szabad, korlátok nélküli életet hirdető hippik központja volt. Jellegét máig megőrizte, kávézóit, szórakozóhelyeit rengeteg fiatal keresi fel egész évben. Jellegzetes épülete a Red Victorian Hotel, népszerű parkja a városra csodálatos kilátást nyújtó Buena Vista Park.

A város nyüzsgő olasz negyede North Beach szintén több érdekes látnivalóval szolgál, itt található San Francisco legrégebbi kávéháza, a Caffe Trieste, és híres éjszakai clubja a Condor Club, valamint a világ leggörbébb utcájának nevezett Lombard Street.

A szabad gondolkodásukról híres San Franciscóiak kreativitása az élet minden területén megmutatkozik, legyen szó divatról, irodalomról, gasztronómiáról vagy építészetről.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.