Elhunyt a hercegnő

Gyászolnak a stockholmi királyi udvarban, vasárnap 97 éves korában elhunyt Lilian hercegnő, XVI. Károly Gusztáv svéd király nagynénje. Hosszú élete során szerelme erősebb volt a konvencióknál, korlátoknál. A hercegnő Stockholmi házában “csendben elaludt” – közölte a svéd királyi udvar tegnap. A szegény, walesi polgári családból származó asszony férje, Bertil herceg, a jelenlegi király nagybátyja, már 1997-ben meghalt.

Polgári származása dacára élete egyáltalán nem alakult hétköznapian. A hercegnő neve eredetileg Lillian May volt, de fiatal fotómodellként jobban csengett, ha egy “L” betűt kihúzott belőle. 1940 és 45 között egy angol színész felesége volt, egy hadiüzemben és katonai kórházban is dolgozott. 1943-ban, 28 éves korában találkozott egy partin Bertil svéd herceggel, és hamarosan egy pár lettek. Ekkor még úgy nézett ki, a herceg Svédország régense lesz: mikor trónörökös bátyja 1947-ben meghalt, fia, a jelenlegi király még csak egyéves volt.

Bertil herceg és Lilian 30 évig élt együtt anélkül, hogy összeházasodtak volna, mert akkoriban egy polgári származású elvált asszonnyal kötött házassága miatt a herceg elvesztette volna trónöröklési esélyeit. (Ismerős történet a háború előtti Angliából, ahol VIII. Edward szeretett bele Mrs. Simpsonba és mondott le a trónról, mint azt a Király beszéde című Oscar-díjas sikerfilmből is tudhatjuk). Bertil azonban így sem lett király, mert XVI. Károly Gusztáv nagyapja halálakor már nagykorúként foglalhatta el a trónt 1973-ban. Ezt követően 1976-ban házasodtak össze és még több mint 20 évig éltek együtt boldogan.

A hercegnő férje halála után is rengeteg feladatot vállalt, a reprezentációs kötelezettségek mellett a karitatív és jótékonysági szolgálatból is kivette részét, csupán a legutóbbi években betegeskedett. Lilian hercegnő a jelenlegi király – a müncheni olimpián megismert és ugyancsak polgári származású – feleségével és három gyermekével is szoros kapcsolatot tartott.

 

Forrás: hirado.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*