OLVASÓINK KÉRDEZTÉK A SZAKÉRTŐ VÁLASZOL

Nagyon sok kérdést kapok az olvasóktól, melyeket ezúton is köszönök, és köszönöm, hogy figyelemmel kísérik a rovatomat. Íme ismét néhány érdekes kérdéskör, amelyekre ezúton válaszolok:

-A szauna használatáról szeretnék érdeklődni. Jó-e edzés után szaunázni?
– Köztudott, hogy a szauna jó hatással van a szervezetre. Nyugodtan menj szaunázni edzést követően, annál is inkább, mert segít ellazítani az izmaidat, aminek köszönhetően elkerülheted a másnapi izomlázat. Amennyiben azonban szív és érrendszeri problémákkal küzdesz, lehetőleg kerüld a forró szaunát, és válaszd helyette az infra szaunát.

Léteznek-e egészségtelen sportok?
A kérdés kicsit meglepő, hiszen a sport maga nem egészségtelen. A rendszeresen végzett testmozgás, amennyiben az a céljaidnak megfelelően van felépítve és összekötve az egészséges táplálkozással mindenképpen ajánlott. Az életmód – amely nevéből eredően is – az egész életünkre kihat, fontos, hogy tartalmazza a sportot, és a megfelelő étkezési programot. A versenyszerű sportolóknál már felmerülhet ez a kérdés, hogy a túlzásba vitt tréningek megterhelhetik a szervezetet, és ezáltal betegségeket is okozhatnak. De szeretném ismét kiemelni, ez a versenysportokra vonatkozik, nem a célorientált és „hétköznapi wellness edzésekre”.

Fogyni szeretnék, és tudom, hogy a testmozgás kihagyhatatlan. Mennyi edzésre van szükségem, hogy sikert érjek el, és súlyt veszítsek?
– Ahhoz, hogy pontos vagy legalább is megközelítően pontos választ tudjak adni neked, tudnom kellene a korodat, nemedet, az életritmusodat, és a testsúlyodat. Általánosságban azonban elmondható, hogy a testmozgás valóban a fogyás kihagyhatatlan eszköze, amely azonban szoros összefüggésben áll a táplálkozással.  Amennyiben kezdőnek számítasz az edzések terén, akkor hetente 3-4 alkalommal végezz minimum 30 perces kardio tréninget, amelyet kiegészítesz súlyzós vagy bármilyen talaj gyakorlattal. Amennyiben már régebb óta edzel, úgy hetente 5 alkalommal eddzél minimum egy órát (ebben minimum 35 perc kardio, és 25 perc súlyzós edzés ajánlott). Amikor csak teheted, gyalogolj, lépcsőzz, ezek a hétköznapi mozgások is sokat jelentenek.

Kedves Marianna! Az a nagy gondom, hogy bármit is csinálok, bárhogyan is edzek, és bármennyire is igyekszem egészségesen táplálkozni nem tudok fogyni a combjaimból. Kérlek segíts, mert már szinte mindent kipróbáltam!
– Mindenki más és más adottságokkal rendelkezik, van, aki a hasára, van aki a fenékre és van aki a combjaira hízik. Ennek megfelelően a fogyás is mindenkinél másként jelentkezik.  A te esetedben feltételezem, hogy genetikailag keresendő a „hiba”, hiszen, ahogy írod rendszeresen edzel és az étkezésedre is odafigyelsz. Azt nem írtad, hogy mikor kezdted el az edzésprogramodat, és pontosan milyen gyakorlatokat próbáltál már a combjaidra, de légy türelmes! Kiemelten figyelj a megfelelő kardio edzéseidre (emelkedőn való gyaloglás, kocogás, futás, ellipszis tréner) illetve végezz kitöréseket, guggolásokat, akár kis súlyzóval is. A rendszeres és változatos edzések meghozzák majd a várva várt sikert!

Szőke Marianna
Certified Personal Trainer, Pilates Master Trainer,
Yoga Instructor, Nutritionist and Wellness Consultant,
Fitness Model

Body ‘n’ Soul Wellness Academy
Las Vegas, NV
Website: www.body-soul.us

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*