Interjú Dr. Wetzel Tamás miniszteri biztossal

2010. május 26-án fogadta el az Országgyűlés az egyszerűsített honosítási eljárást, közkeletűbb nevén a kettős állampolgárságot. Dr. Wetzel Tamás miniszteri biztos úrral  amerikai körútján az itt élő magyarokat érintő kérdésekről beszélgettünk.

Egy magyar állampolgár amerikai házastársa – amennyiben igényt tart rá – megkaphatja-e, és ha igen, milyen feltételek mellett a magyar állampolgárságot? 
– Korábban hosszadalmas eljárásba került, mire valaki megkaphatta a magyar állampolgárságot. A bonyolult eljárásokon változtattunk aszerint, hogy egy olyan ember is megkaphatja a magyar állampolgárságot, aki nem tud magyar felmenőket igazolni. Ennek a feltétele a 10 éves folyamatos magyar állampolgárral fenntartott házastársi kapcsolat, illetve 5 éves házastársi kapcsolat és egy közös gyermek és mindkét esetben nagyon fontos természetesen a legalább középszintű magyar nyelvtudás.

Az USA-ból mekkora a magyar állampolgárság iránti érdeklődés?
– A leginkább Erdélyben és a Délvidéken nagy az érdeklődés, de az USA-ból is elég szép számmal vannak érdeklődőink, kb. 1000-es nagyságrendű az éves kérelmezés.

Ha valaki az USA-ban született, és az egyik szülője magyar állampolgár, automatikusan megkaphatja a magyar állampolgárságot?
– Pontosan. A magyar állampolgárság a vérségi elv alapján öröklődik, tehát ha nem szakad meg sehol, közigazgatási bizonyítvánnyal bizonyítható, hogy egyik szülője magyar állampolgár, így automatikusan megszerzi az állampolgárságot.

A névmódosítási törvénnyel kapcsolatosan kérdezném: USA-ból mekkora ez iránt az érdeklődés? 
-Olyan neveken lehet változtatni a honosítási eljárásban névmódosítással, amelynek van magyar megfelelője, tehát egy elrománosított vagy elszerbesített névnél lehet például a magyar megfelelőjét használni, ez a névmódosításnak a tipikus példája. A névváltoztatási kérelem pedig az, amikor egy teljesen más nevet kérek tehát pld. amikor János-ból Kevin-t szeretnék kérni, ilyenekre is van példa. A kérelmeket a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium bírálja el. Évente az Egyesült Államokból 30-40 kérelem érkezik be hozzánk.

A legneuralgikusabb pont volt az amerikai magyarság részére az útlevél kérdése, amelynek kérelmezése szintén nagyban egyszerűsödik a jövőre nézve. Mit jelent ez?
– Ez valóban nagyon komoly probléma volt eddig, de véleményem szerint most radikálisan tudtunk ezen változtatni.Egyrészt egy lejárt útlevél még egy évig igazolja a magyar állampolgárságot, másrészt az informatikai nyilvántartások most már közhitelesen igazolják a magyar állampolgárság meglétét. Ez nagyon sok problémát okozott korábban, most ez nagyon megkönnyíti az állampolgárok helyzetét.

Kívánnak újabb külképviseleteket létrehozni az USA-ban?
-Jelenleg 3 külképviseletünk van az Egyesült Államokban: New Yorkban, Washingtonban, és Los Angelesben. A korábban bezárt külképviseletek újra nyitásáról szó van, de erről még nincs döntés, jelenleg dolgozunk az ügyön.

A Magyary program egy komplex közigazgatási fejlesztési program keretén belül módosult jogszabályok mikortól lépnek majd életbe? 
-A jogszabályok idén március 1-től lépnek életbe.

Biztos Úr köszönöm szépen az interjút! 
Marianna Szőke / Amerikai Hírújság

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*