A középosztály megerősítését sürgette Obama

A munkahelyteremtés felgyorsítását és a középosztály megerősítését sürgette a kongresszustól Barack Obama amerikai elnök, aki mindehhez kormányzati támogatást ígért, az államháztartási hiány növelése nélkül. Az elnök szorgalmazta a szövetségi minimálbér felemelését óránként 9 dollárra, és azt is, hogy az amerikai vállalatokat ösztönözzék az ország leszakadt régióiban történő beruházásra. 

Felszólította a kongresszust: jusson ‘ésszerű kompromisszumra’ annak érdekében, hogy elkerülhetőek legyenek az automatikus költségvetési megszorítások. Obama adóreformot sürgetett, és szóba hozta a szociális jogosultság esetleges reformját is.

Emellett három új ipari innovációs intézet beindítását jelentette be. Az elnök egyebek mellett az is javasolta, hogy az olaj- és gázjövedelmekből hozzák létre az Energiabiztonsági Trösztöt. Az oktatás terén felszólította a törvényhozást, hogy ösztönözze a tandíjak csökkentésére a felsőoktatási intézményeket. Az elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok egy átfogó transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség kiépítéséről kezd tárgyalásokat az Európai Unióval.Az elnökígéretet tett arra, hogy egy éven belül 34 ezer amerikai katona tér haza Afganisztánból. Egyúttal kijelentette, hogy noha világszerte folyamatosan új veszélyforrások keletkeznek, az Egyesült Államoknak nem szükséges több tízezer katonáját idegenbe küldenie, vagy más országokat megszállnia.

Obama beszéde már nem volt hatással a tőzsdére, és nem is volt határozott irány a New York-i börzén, elsősorban a vállalati hírek befolyásolták a kereskedést, ezek közül is kiemelkedett az Apple vezérigazgatójának előadása. Tim Cook ismertette a cég álláspontját, ugyanis az elmúlt napokban egyre több támadás érte a vállalatot, hogy annak jóval többet kéne visszajuttatnia a részvényesek számára. A vezérigazgató azt mondta, a menedzsment ‘aktív megbeszéléseket’ folytat minderről. Napközben közzétették az amerikai szövetségi költségvetés egyenlegét, mely 2,9 milliárd dolláros többletet mutatott januárban.A gyorsjelentések közül kiemelkedett a Coca-Cola. Az italgyártó tavalyi utolsó negyedéves nyeresége elsősorban az észak-amerikai kereslet növekedésének köszönhetően 13 százalékkal ugrott meg.A nettó profit így 1,8 milliárd dollárra emelkedett.

Forrás:OrientPress Hírügynökség, MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*