A Szerelem napja Amerikában

Február 14.-e Valentin nap, a szerelmesek védőszentjének ünnepe. A szerelmesek, a jó barátok, és mindazok ünnepe, akik szeretik egymást. Magyarországon csupán egy évtizede kezdték el széles körben ünnepelni, Amerikában nagyon elterjedt és kedvelt ünnep.

Az Egyesült Államokban az emberek általában szép és romantikus képeslapokkal, virágokkal, csokoládéval, pezsgővel, finom borral köszöntik fel párjukat, vagy szeretteiket. Megszokott hagyomány még egy meghitt vacsora egy elegáns étteremben, vagy egy éjszaka szállás, esetleg romantikus hétvégi kikapcsolódás egy szállodában.

A Valentin napi kis üdvözlőkártyák általában vörös szívekkel, rózsákkal, szerelmes idézetekkel vannak ellátva, ilyenkor van lehetőség arra is, hogy valaki végre meg merje szólítani szíve választottját, hiszen ez egy jó alkalom arra, hogy az emberek bevallják érzéseiket, érzelmeiket egymásnak. Sok hotel és étterem speciális ajánlatokkal, Valentin napi kedvezményekkel várja vendégeit.

Bármennyire is ez a gyönyörű ünnep az amerikaiak egyik kedvenc ünnepe, nem minősül állami ünnepnek. Az intézmények, iskolák, boltok, és egyéb szervezetek irodái mind a megszokott módon tartanak nyitva, a tömegközlekedés is a megszokott keretek között szolgálja utasait. Az éttermek viszont sokkal zsúfoltabbak, főként este, amikor az emberek végeznek a munkából, és ünnepelnek szerelmükkel.

Las Vegasban minden kicsit más, mint egy átlagos amerikai városban. Köztudott, hogy itt egy órán belül sikeres házasságot köthetünk, hiszen rengeteg, kimondottan erre a célra szakosodott cégek, és kis kápolnák találhatóak szerte a városban. Ezen a napon a házasságok száma még inkább megnövekszik a városban. A boltok szépen – és nem giccsesen – vannak feldíszítve óriási szívekkel, rózsákkal, és egyéb virágokkal, továbbá kedvezményes vásárlási lehetőségeket is kínálnak. Szinte kivétel nélkül mindegyik kereskedő Valentin napi akciókkal, különleges – kimondottan e napra tervezett – ajándékokkal kedveskedik vásárlóinak.

Sokan kérdezik tőlem, mi a legnagyobb különbség, amit tapasztalok Európa és az USA között? Nos, nem vagyok gazdasági szakember, nem is kívánok mélyen belemerülni az élet-színvonalbeli különbségekbe, inkább – megragadva a Valentin napi lehetőséget – én is az érzelmi alapokra helyezném a hangsúlyt. Ami a leginkább vonz engem Amerikához, és amiért nagyon szeretem ezt az országot az az, hogy az emberek tisztelik és szeretik egymást, nem féltékenykednek, nem támadják hátba a másikat, az egymás iránti megbecsülés nyilván való és érezhető még az utcákon, boltokban is. Az emberek pozitív kisugárzása, és az élethez való hozzá állása példa értékű! Nem kell ahhoz Valentin nap, hogy mindezt érezhessük a hétköznapi életben, viszont ez a szép ünnep még inkább lehetőséget teremt a szerelmeseken kívül bárkinek arra, hogy kifejezhesse az embertársa iránt érzett tiszteletét, szeretetét.

Marianna Szőke / Amerikai Hírújság

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*