Kiskorúak a frontvonalon

A nemzetközi Fegyverkereskedelmi Egyezmény hiánya is hozzájárul ahhoz, hogy gyerekek tömegeit sorozzák és vetik be fegyveres harcokban, többek között most Maliban is, és még közel húsz másik országban. Az Amnesty International a Gyerekkatonák Bevetése Elleni Világnap alkalmából figyelmeztet arra, hogy egy erős emberi jogi normákat magába foglaló nemzetközi fegyverkereskedelmi egyezmény aláírásával meg lehetne többek között azt is akadályozni, hogy fegyveres harcokban kiskorúakat vessenek be. 

Maliban és közel 20 más országban a gyengén szabályozott nemzetközi fegyverkereskedelem továbbra is hozzájárul a 18 éven aluli fiatalok besorozásához és bevetéséhez az országban dúló fegyveres harcok során – mind a különböző fegyveres csoportok, mind a kormányerők oldalán.

“Az Amnesty International legújabb vizsgálatai Maliban újra rávilágítottak a gyerekkatonák által átélt borzalmakra, akiket világszerte még számos konfliktusban alkalmaznak a nemzeti hadseregek és más fegyveres csoportok, néha akár a frontvonalakon is”, mondta el Brian Wood, az Amnesty International Fegyverszabályozási és Emberi Jogok programjának vezetője.

A gyerekkatonák besorozásának megállítása csak az egyike azoknak a meggyőző érveknek, amelyek egy erős, minden államra vonatkozó Fegyverkereskedelmi Egyezmény bevezetése mellett szólnak, nyilatkozta az Amnesty International február 12-e, a Gyermekkatonák Bevetése Elleni Világnap alkalmából. A Nemzetközi Fegyverkereskedelmi Egyezményről folyó tárgyalások utolsó szakaszukba érnek jövő hónapban az ENSZ-ben, és az Amnesty International továbbra is felszólítja az országokat egy erős egyezmény elfogadására, amely hatékony szabályokkal lép fel az emberi jogok védelmében.

“A Fegyverkereskedelmi Egyezménynek köteleznie kell a kormányokat arra, hogy megállítsák az olyan fegyverkereskedelmet, amely gyermekek elleni erőszakhoz vezethet. Az Egyezmény szövegének tartalmaznia kell szabályokat, amelyek leállítják a fegyverek áramlását az olyan kormányerők és fegyveres csoportok kezébe, akik háborús bűnökért felelősek vagy súlyosan megsértették az emberi jogokat. A jelenleg javasolt szöveg azonban nem elég erős ahhoz, hogy lényegi változást hozzon ebben a kérdésben.”

Közel húsz országban vetnek be gyerekkatonákat
2011 januárja óta legalább 19 országban vetettek be gyermekkatonákat a Child Soldiers International nevű globális civil szervezeti koalíció szerint, aminek az Amnesty International is tagja. Az egyik ilyen ország Mali, ahol az utóbbi hetekben az Amnesty International képviselői több szemtanúval is beszéltek, ahogy olyan gyermekekkel is, akiket a jelenleg az ország északi részén mali és francia erők ellen harcoló, iszlamista fegyveresek soroztak be. Mali fővárosától, Bamakótól 400 km-re északnyugatra fekvő Diabaly-ban több ember, köztük a polgármester-helyettes  számolt be arról, hogy 10-17 éves gyermekeket látott a területet elfoglaló iszlamista fegyveresek között. “A gyerekeknél puska volt. Egyikük olyan kicsi volt, hogy néha a földön húzta a fegyverét”– mondta az egyik szemtanú.

Délebbre onnan, Ségou-ban, az Amnesty International két, a francia katonák által elfogott és a mali hatóságoknak átadott gyerekkatonával beszélt. Egyikőjük pszichés betegség jeleit mutatta. 16 éves társa így számolt be  erőszakkal történő besorozásáról és kiképzéséről az iszlamista csoportban: “Régebben 23 másik diákkal tanultam együtt egy Korán-iskolában. Két hónappal ezelőtt a tanárom unokája eladott minket az iszlamistáknak. 14 másik fegyveres fiatallal kerültünk egy csapatba. Kezdetben a konyhán dolgoztam. Egy keresztény templomban főztünk, amit az iszlamisták foglaltak el. A felkelők [gumiszíjjal] vertek minket a Korán-leckék alatt mert […] azt akarták, hogy úgy ejtsük az arab szavakat, mint ők.”

“Megtanítottak minket lőni, és hogy a szívre vagy a lábra célozzunk. A harcok előtt rizst kellett ennünk valamilyen fehér porral és szószt valamilyen vörös porral. Injekcióztak is minket. Én hármat kaptam. Az injekciók és a fehér poros rizs után úgy irányítottak, mint egy járművet, bármire képes lettem volna a kedvükért. Az ellenségeinkre kutyaként tekintettem, és csak az járt a fejemben, hogy le kell lőnöm őket.” A fiú elmondta az Amnesty International-nek, hogy 4 gyerekkatona esett el a harcok során, amikor január 20-21-e körül a mali és francia erők visszafoglalták  Diabaly-t az iszlamista fegyveres csoportoktól. A szervezetnek bizonyítéka van arról is, hogy a mali kormány által támogatott milíciák szintén soroztak be gyermekkatonákat korábban, de eddig még nincs dokumentált eset a frontvonalakon történő bevetésükről.

Az utóbbi években az Amnesty International számos más országban dokumentálta gyerekkatonák bevetését vagy annak alapos gyanúját, többek között a Közép-afrikai Köztársaságban, Csádban, Elefántcsontparton, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Sri Lankán, Szomáliában, és Jemenben.

Hogyan segíthet a Fegyverkereskedelmi Egyezmény?
Körülbelül 150 ország, köztük Mali is, beleegyezett a 18 éven alattiak fegyveres konfliktusban való bevetésének betiltásába azzal, hogy csatlakozott A gyermekek jogairól szóló egyezmény kiegészítő jegyzőkönyvéhez. A 15 év alatti gyermekek besorozása vagy harcokban való bevetése háborús bűnnek számít. Egy erős Fegyverkereskedelmi Egyezmény segítene véget vetni a gyermekek erőszakos besorozásának azáltal, hogy megszüntetné a fegyverek áramlását olyan kormányok és fegyveres csoportok kezébe, akik megsértik az emberi jogokat.

Az egyezmény jelenlegi, még el nem fogadott szövege azonban túl gyenge szabályozást javasol a gyermekkatonákat bevető államok és csoportok fegyverügyleteinek megakadályozására. Ezek a szabályok (a meglévő nemzetközi emberi jogi szabályozás és nemzetközi humanitárius szabályozás tiszteletéről) könnyen kijátszhatóak, hsizen a gyermekek elleni erőszakra vonatkozó szabály csupán annyit követel az államtól, hogy “vegye fontolóra megfelelő lépések megtételét”, valamint a fegyverek elosztásáról szóló szabályok sem elég szigorúak (például nem nyilatkoznak a lőszerekről).

Az Amnesty International azért küzd, hogy ezeket a kiskapukat iktassák ki, és az egyezmény követelje meg az államoktól az olyan fegyvertranszferek megakadályozását, amelyek hozzájárulhatnak a gyermekek elleni erőszakhoz, beleértve a gyermekkatonák besorozását és bevetését is.

AMNESTY INTERNATIONAL

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*