Élményteljes őrsvezetőképzés Ausztráliában

A IV. Kerület (Ausztrália) 2013. január 4-13. között 10 új őrsvezetőt  képzett ki a gyönyörű eukaliptuszfa dús és Yarra folyóval ékelt Rauch Károly Cserkészparkban, mely Melbourne-től fekszik 80 km-re kelet irányba.

Pigniczky Eszti, a KMCSSZ vezetőképző vezetőtisztje ellátogatott az USA-ból a déli féltekére kettős célból. Egyrészt, hogy vezetőcsere alapon segítséget nyújtson és támogassa a tábor sikerét a központ által bevált kiképzési módszerek megosztásával, s ezáltal egyeztesse az őv kiképzést világszerte. Másrészt, hogy a csapatok vezetőit megismerje és felmérje a kerület vezetőképzési igényeit. Az aránylag kis létszámú kerület csak minden 3. évben tart őrsvezetőképző tábort. A segédtiszt, illetve cserkésztiszt kiképzés központilag a Sik Sándor Cserkészparkban történik.

A kiképzőkeret hónapokkal a tábor előtt buzgón szorgoskodott a tábor sikeres tervezése és levezetése érdekében. E-mail segítségével történtek a fontos megbeszélnivalók ugyanúgy a vezetőgárda és az őv jelöltek között. Az öt sydney-i jelölt vezetőjükkel együtt lerepültek a tábor előző estéjén, hogy jól kipihenve érkezzenek meg a táborba.

Harminchét fokos meleg köszönte a táborozókat, de a forrásvíz üdítő hatása segítségével időben megépült a tábor. A táborban a zászlófelvonás és a hivatalos megnyitó után egyből kezdődött a kiképzés a másfél órás minta őrsi összejövetellel. Az elméleti tudnivalók az őrsi rendszer, őv egyénisége, tábortűzi számok, kiképzési módszertanok, fegyelmezés az őrsben, kiscserkész lélektan, a két próbarendszer, őrs a szabadban, portya szabályok előadásokból álltak. Maga a kiképzési gyakorlatok két kiscserkész és egy cserkész „minta őrsön” lettek kivitelezve. Mindegyik jelölt négy csonkított összejövetelt tartott.

A Pál utcai fiúk tábor kerettörténete életbe ugrott a második napon, mikor a vezetőgárda megjátszotta a regény főszereplőit és „golyózni” kezdtek. Boka, Nemecsek, Csele és a többiek többször megjelentek a napok folyamán hírközléssel főleg arról, hogy a Vörös ingesek fenyegetnek és veszélyben van a Grund. A Vörös ingesek kétszer is megjelentek, amikor romboló és erőszakos viselkedésük példája lett az előadósátor fellökése és a Nemecsek fához kötözése. A 24 órás portya végén volt a csata, amikor a Pál utcai fiúk sikeresen megvédték „otthonukat”, a Grundot, a lisztbomba és vízbomba ostrom ellen.

Hozzáillő méltósággal zajlott az avatás, amikor a jelöltek megerősítették fogadalmukat és komoly elszántsággal megígérték, hogy hűek maradnak a cserkészeszményhez. A táborparancsnok hivatalosan lezárta a tábort az utolsó zászlólevonással. Tábor után a sydneyiek még egy napot maradtak és a melbourneiek kíséretében városnézéssel töltötték idejüket.

Kovássy Éva táborparancsnok, Melbourne, Ausztrália

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*