Az amerikai diplomácia veszélyes városnak tartja Milánót

Milánó polgármestere vasárnap tiltakozását fejezte ki az Egyesült Államok konzulátusának, amiért az az észa-kolasz város veszélyeiről adott ki figyelmeztetést az amerikaiak számára.

Magyarázatot követelt Giuliano Pisapia, Milánó polgármestere azt követően, hogy kiderült, a városban élő amerikai állampolgárok e-mailben figyelmeztetést kaptak a közbiztonsági helyzet romlásáról.


Az Egyesült Államok milánói konzulátusától küldött üzenetet az olasz sajtó is közölte. A képviselet arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy kiemelten figyeljenek személyes biztonságukra és vagyontárgyaikra. A konzulátus arra emlékeztetett, hogy tavaly az első négy hónapban majdnem felével emelkedett a város utcáin megtámadott és megerőszakolt nők száma 2011-hez képest.  A milánói idegenrendészet válaszában hangsúlyozta, hogy a Milánóban elkövetett bűncselekmények száma tavaly 8 százalékkal csökkent. A hatóságok ugyanakkor elismerték, hogy nőtt az utcai mikrobűnözés. A figyelem nem árt, de felesleges pánikolni – mondta Luigi Savina, a milánói rendőrség parancsnoka.

Az olasz sajtó azonnal összehasonlította Milánónak és megyéjének közbiztonságát a négyszer akkora népességű New Yorkéval: 2012-ben Milánóban 100 ezer lakosra 0,97 gyilkosság jutott, az amerikai metropoliszban 5,1. “Milánó azért nem élhetetlen” – kommentálta a vitát Corriere della Sera című napilap. Tavaly novemberben a brit The Times vette górcső alá Róma közbiztonságát azt állítva, hogy az olasz főváros Európa legveszélyesebb városává vált.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*