Anyagi gondokkal küzd a “Lövész”

A megélhetése és biztonsága miatt is aggódik az amerikai haditengerészetnek az a volt kommandósa, aki 2011 májusában saját kezűleg lőtte le Oszama bin Ladent.

A kommandósnak, aki három fejlövéssel végzett az al-Kaida terrorszervezet vezérével, ma nincs sem állandó munkahelye, sem nyugdíja. Családja nem kapott védelmet, elismerésre pedig csak volt bajtársainak egy szűk csoportjától számíthat.  Az úgynevezett SEAL kommandó hatos egységének egykori tagja – akit az Esquire amerikai férfimagazinban megjelent cikk szerzője, Phil Bronstein, a Tényfeltáró Jelentések Központjának igazgatója csak “a Lövész” néven emleget – tavaly szeptemberben hagyta ott a fegyveres erőket. Tizenhat évi szolgálata során több száz sikeres bevetésen vett részt és több mint harminc ellenséget ölt meg, de a civil életben nem tudott elhelyezkedni.


Annak ellenére sem, hogy bin Laden likvidálása Barack Obama elnök egyik leggyakrabban emlegetett sikere, és hogy a veteránok polgári alkalmazásának támogatása kiemelt helyet kapott az elnök politikájában. Bronstein beszámolója szerint – amely hétfőn élénk visszhangot kapott az amerikai médiában – a Lövésznek pillanatnyilag van ugyan egy tanácsadói állása, de nem tudni, hogy meddig. A férfi elvesztette családi egészségügyi biztosítását, és mivel kevesebb mint húsz évet szolgált, nyugdíj sem jár neki. Családi élete is tönkrement; egy fedél alatt, de már különváltan él feleségétől és gyermekeitől. A volt kommandós arról is beszélt: gyerekeit megtanította rá, hogy ha valami gyanúsat észlelnek, bújjanak el a fürdőkádban, mert az a ház legbiztonságosabb helye, és folyamatosan készenlétben tart egy menetfelszerelést, amelynek segítségével két hétig bujkálhat a feleségével.

Kapott ugyan arra vonatkozó ígéretet, hogy egyfajta tanúvédelemben részesítik, de ez végül nem valósult meg. A Lövész másokkal ellentétben semmilyen formában nem bocsátotta áruba a bin Laden likvidálására indított abbotábádi akció részleteit. Mint mondta ettől lojalitása és a családja biztonsága miatt érzett aggodalom tartja vissza.  Attól tart, hogy ugyanúgy lelepleződhet a személyazonossága, mint Mark Bissonette kommandósnak, aki No Easy Day címmel jelentetett meg könyvet a terroristavezér megöléséről. Az amerikai haditengerészet a CNN-nek elküldött közleményében leszögezte, hogy nem áll rendelkezésére elegendő értesülés ahhoz, hogy meg tudja erősíteni a cikkben foglalt állítások valóságtartalmát.

A fegyvernem vezetése hangoztatta, hogy komolyan veszi mind az emberei biztonságát, mind pedig azt, hogy támogassa veteránjainak a civil életbe való beilleszkedését. “Anélkül, hogy erről az adott esetről több információ állna rendelkezésre, nehéz lenne meghatározni az átmeneti programjaink sikerességének fokát” – hangzott a közlemény.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*