Miről beszél Obama?

Az amerikai elnök idei évértékelő beszédének témája a gazdaság ösztönzése lesz. Barack Obama javaslatokat tesz majd beruházásokra az infrastruktúrába, a feldolgozóiparba, a tiszta energiába és az oktatásba – mondta egy neve elhallgatását kérő vezető kormányzati tisztségviselő hírügynökségeknek vasárnap.

Az elnök kedden mondja el az ország helyzetét és távlatait felmérő beszédét (State of the Union address) a washingtoni kongresszusban. Obama azt tervezi, hogy megmutatja: nem tévesztette szem elől az amerikai középosztály gazdasági gondjait, azokat a kérdéseket, amelyek a tavalyi elnökválasztási kampányt meghatározták, de amelyeket azóta háttérbe szorítottak más problémák, köztük a deficitcsökkentés, a fegyveres erőszakos bűncselekmények vagy a bevándorlási szabályok módosításának ügye – írta a Reuters a tájékoztatás alapján.

Az elnök a múlt héten már bepillantást engedett elképzeléseibe, amikor demokrata párti képviselők előtt szónokolt az oktatás, a tiszta energia és az infrastruktúra fontosságáról – emlékeztetett a hírügynökség. Elemzők szerint a második Obama-kormányzat megítélésének kulcsa a gazdaság lesz. A demokraták minden nehézségüket meg tudják oldani, ha a gazdasági növekedés gyorsul, de nem sokat tehetnek, ha a növekedés lassú marad – idézte a Center for American Progress kutatóintézet egyik politológusát a hírügynökség.

Az első buktató az lehet, hogy a képviselőházi ellenzéki republikánus többség, amely a deficitcsökkentést kiadáscsökkentéssel akarja elérni, keményen ellenáll Obama terveinek, amelyek költségvetési költekezéssel járnának.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*