Magyarországon található a világ legszebb kávéháza

Az U City Guides internetes utazási kalauz rangsort készített a világ kávéházairól. A mértékadónak számító nemzetközi útmutató az élre a budapesti New York Cafét sorolta, amely így maga mögé utasított olyan történelmi helyeket, mint a velencei Caffe Florian, a bécsi Café Central, a prágai Café Imperial vagy a párizsi Café de la Paix.

Az összeállítás Európa-centrikusnak tűnik, mivel a kiválasztott top 10-ben nyolc európai, s csupán két tengerentúli kávéház szerepel, az egyik Brazíliában, a másik Argentínában. Igaz, gasztrotörténeti tény, hogy a kávékultúrának az arab országokból (Jemen, Szíria, Egyiptom) való elterjedése után Európában nyíltak az első kávéházak. A források a törökországi Isztambul nevét említik először, ott már az 1550-es években hódoltak a nyilvános kávézásnak, majd később, az 1620-as évektől Velencében is népszerűek lettek a fekete ital élvezetének közösségi helyei. A kávékultúra valódi európai diadalmenetét viszont az jelentette, amikor a 18-ik századtól kezdve, aztán főleg a 19-ik században egyre fényesebb kávépaloták épültek Bécsben, Párizsban, Rómában, Prágában és Budapesten.

A külső és belső megjelenésben a pompát és eleganciát sugalló kávéházak közül az U City Guides szakértői a legszebbnek a magyar főváros legendás művészeti és irodalmi emlékhelyét, a New York Kávéházat találták. Az amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company korlátlan pénzügyi keretéből 1894-ben felépült négyemeletes, eklektikus New York-palota kávézóját eredetileg a jól menő, tehetős vendégkörnek szánták, mégis a pesti bohémek, írók és művészek találkozóhelye lett. A legkülönfélébb vendégek fordultak meg itt, ahogy azt a századfordulón emlegették: egy király-egy cigány. Belső márványdíszítése, szobrai, freskói, csillárai, tükrei, csavart oszlopai ma is mindenkit elkápráztatnak. Ady Endre, Molnár Ferenc, Krúdy Gyula, Móricz Zsigmond, Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes és a magyar kultúra számos nagyságának neves találkozó- és alkotóhelye 2001 óta az olasz Boscolo szállodalánc tulajdoni körébe tartozik, és több éves szünet, illetve felújítás után 2006-ban nyitott meg régi pompájában.

A toplista második helyére érdemesnek talált kávéházért Velencéig kell utazni. A Caffe Florian terasza és ablakai a világ legszebb szalonjának tartott Szent Márk térre nyílnak.

A harmadik legszebb kávézó is igen közel áll szívünkhöz. Bár mostanában előbb a benzinpénzt kell valahogy összespórolnunk egy ottani kávéhoz. Ez a bécsi Café Central.

Nyilván nem volt abban semmi szándékos „birodalmi összekacsintás”, hogy Budapest és Bécs mellett a prágai Café Imperial is bekerült az U City Guides válogatásába, mégpedig az előkelő negyedik helyen. A hasonló nevű szálloda földszintjén található, Grand Café-ként is emlegetett kávéház az art deco kincses ládája. Belső tere mozaikokkal és történelmi, kézzel festett csempékkel díszített. Nemcsak a ház venezuelai Imperial márkakávéjára érdemes ide beülni – igaz, mi magyarok a sör élvezetét előnyben részesítjük Prágában –, hanem a cseh ételspecialitásokért is.

(Forrás: HVG.hu)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*