Dunford átvette a parancsnokságot

Joseph Dunford amerikai tábornok átvette vasárnap az afganisztáni nemzetközi haderő (ISAF) parancsnokságát John Allen amerikai tábornoktól.

Az ünnepélyes parancsnokváltást a NATO-vezette haderő kabuli főhadiszállásán tartották külföldi és afgán tisztségviselők jelenlétében. A meghívás ellenére nem volt jelen Hamid Karzai afgán elnök. Szóvivője nem indokolta meg a politikus távolmaradást.Valószínűleg Dunford lesz az ISAF utolsó parancsnoka, ugyanis a szövetséges haderőt a jövő év végéig kivonják Afganisztánból.

Az 57 éves, négycsillagos tengerészgyalogos tábornok eddig nem szolgált Afganisztánban, az iraki háborúban viszont részt vett, akkor ragadt rajta a “Fighting Joe” becenév.Dunford elődje, John Allen tábornok 19 hónapon át állt az ISAF élén, egyesek szerint a 11 éve tartó katonai misszió egyik legnehezebb szakaszában irányította a nemzetközi haderőt. Az ünnepségen mondott beszéde javarészt az afgánokhoz szólt.

“Az afgán erők az afgán népet védik, lehetőséget teremtve a kormánynak, hogy szolgálja polgárait. Ez győzelem. Így néz ki a győzelem” – hangoztatta Allen.A Fehér Ház a múlt hónapban jelentette be, hogy John Allent nevezi ki az európai NATO-erők parancsnokának. Előzőleg a Pentagonnál lefolytatott eljárás tisztázta, hogy a tábornok nem sértette meg a védelmi minisztérium előírásait – a sajtóban a floridai felső körök tagjaként emlegetett – Jill Kelleyvel folytatott elektronikus levelezése során. Allen és Kelley levelezésére David Petraeus, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) lemondásra kényszerült igazgatója körül kirobbant szexbotrány mellékszálaként terelődött a figyelem.

 

Forrás:MTI

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*