Február a szív hónapja Amerikában

A szívbetegségek a leggyakoribb okai a halálozásnak mind a nők, mind pedig a férfiak esetében. A betegségek azonban kontroll alatt tarthatók, és egészséges életmóddal javíthatók a betegek kondíciói.

Az Egyesült Államokban február a szív hónapja. Ingyenes szűrővizsgálatokat, és figyelemfelkeltő cikkeket olvashatunk az interneten, a magazinokban arról, hogyan is tudjuk megelőzni a szívbetegségeket, illetve csökkenteni a kockázati tényezőket. Évente mintegy 715.000 ember szenved el szívinfarktust, és közel 600.000 ember hal meg szívinfarktus vagy egyéb szívbetegség következtében az USA-ban. A szívinfarktus tipikus tünetei jól ismertek, azonban néha nem könnyű felismerni, mivel a tünetek mértéke nagy egyéni különbségeket mutat.

A szívinfarktus jelei:
-Kisugárzó fájdalom a mellkasból a kar, váll, a hát, vagy akár az állkapocs irányába
– Nyomásérzés a mellkas közepén, teltségérzés, vagy szorító mellkasi fájdalom
– Mellkasi fájdalmak, melyek egyre sűrűsödnek
– Folyamatosan fennálló fájdalom a has felső részén
– Légszomj, izzadás, megsemmisülés érzése
– Ájulás, hányinger, hányás

Mely tényezők növelik a szívinfarktus kockázatát?
A koszorúér betegségek, az érelmeszesedés rizikófaktorai növelik a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is. Vannak olyan tényezők, amelyek nem befolyásolhatók, azonban a kockázati tényezőket egészséges életmóddal csökkenteni tudjuk. Természetesen a rendszeresen végzett testmozgás, és a helyes étkezés mind hozzájárulnak szívünk védelméhez.

Kockázati tényezők:
–          Magas vérnyomás
–          Dohányzás
–          Magas koleszterinszint
–          Túlsúly
–          Cukorbetegség
–          Egészségtelen, zsíros és kalóriadús táplálkozás
–          Mozgáshiány
–          Stressz

A megelőzés fontossága:
–          Étkezz egészségesen, fogyassz sok gyümölcsöt, és zöldséget. A napi étkezésedet oszd be 5 adagra, 3 főétkezés és 2 snack. Kerüld el azokat az ételeket, amelyek túl sok zsírt, és sót tartalmaznak.
–          Rendszeresen ellenőrizd a testsúlyodat és a Body Max Index-edet (BMI). Az egészséges szervezet alapja, hogy testsúlyod normális legyen.
–          Mozogj rendszeresen! A heti 3-4 alkalommal végzett edzés erősíti szívedet, segít kordában tartani testsúlyodat, csökkenti a koleszterinszintedet, valamint a vérnyomást, ezáltal megvéd a szívinfarktus ellen.
–          Folyamatosan ellenőrizd a vérnyomásodat!
–          Kerüld a dohányzást!
–          Ne fogyassz, vagy csak nagyon ritkán igyál alkoholt! Az alkohol növeli a vérnyomást, ami egyenes út a szívinfarktushoz.
–          Rendszeresen ellenőrizd a koleszterin szintedet!
–          Ellenőrizd és figyelj a vércukor szintedre is! Ha cukorbeteg vagy, akkor figyelj a kezeléseidre, és vedd komolyan orvosod tanácsait.
–          Amennyiben orvosságot kell szedned a magas vérnyomásodra, kövesd orvosod utasításait, és mindig inkább kérdezd meg, ha nem értesz valamit, mintsem magadtól alakítsd gyógyszer adagjaidat.

Tudom, amennyiben eddig nem tértél volna rá az egészséges életmódra, nagyon nehéz megtenni az első lépést. Azonban ne feledd: sohasem késő elkezdeni, és tűzd ki a célt, hogy egészségesen, minél hosszabb ideig szeretnél élni. Az Élet varázslatosan szép, élvezd, és használj ki minden pillanatot ahhoz, hogy boldog legyél! Ne feledd, ha segítségre van szükséged az egészséges életmódra való áttérésre, bátran keress meg engem e-mailben, szívesen segítek és válaszolok a hozzám beérkezett levelekre!

Szőke Marianna
Certified Personal Trainer, Pilates Master Trainer,
Yoga Instructor, Nutritionist and Wellness Consultant,
Fitness Model

Body ‘n’ Soul Wellness Academy
Las Vegas, NV
Website: www.body-soul.us

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*